Pinot Blanc

Pinot blanc

Om du rannsakar ditt vindrickande... Hur ofta dricker du ett vin från druvan Pinot Blanc?

Visserligen provade jag en Weissburgunder för några veckor sedan, men för egen del är det sällan förekommande att jag provar Pinot Blanc och det är synd för det kan bli riktigt bra viner.

Pinot Blanc är färgmutation på Pinot Gris som i sin tur är en färgmutation på Pinot Noir, hänger Ni med sä här långt? Under lång tid förväxlades Pinot Blanc med Chardonnay i vingårdarna och det är inte länge sedan de växte sida vid sida i Österrike och vinifiierades ihop. Att den förväxlas med Chardonnay kan jag förstå för när vi har haft med den på blindprovningar. Här återfinns den lätt smöriga/malolaktiska (inte att förväxla med den nötiga smörigheten i fatlagrade chardonnayer) tonen jag förknippar med en ståltankslagrad Chardonnay och inte sällan finns en touch av grapebeska i avslutningen.

I sina bästa stunder kan Pinot Blanc ge aromatiska viner med toner av honung, färska och torkade stenfrukter, kommer den från Pfalz eller Rheinhessen har den ofta mineraliska inslag.

I Alsace är det vanligt att ha med den i Crémant de Alsace.

Som matvin är det allsidigt, Keltic Terre har jag provat till sushi och Walter Eckhard till kyckling i krämig paprikasås, båda var utmärkta kombinationer. Ett annat tips är att servera Pinot Blanc/Weissburgunder/PInot Bianco till en toast Skagen eller till den rökta laxen på julbordet.

Eckhard Walter Pinot Blanc 2016 (varunr 5488, pris 104,-)

Krug’scher Hof Keltic Terre Weissburgunder Spätlese 2014 (varunr 79879, pris 179,-)

Domaine Weinbach Pinot Blanc Réserve 2016 (varunr 79697, pris 239,-)

Sepp Moser Pinot Blanc Auslese 2012 (varunr 79833, pris 169,-/halvflaska)

Erik Grödahl