Pinot Meunier

Pinot Meunier

Pinot Meunier har länge ansetts vara en sämre druva i Champagne, men man har velat ha med den i standardvinerna. Kanske beror det på att den har en fin söt frukt som gör champagnen lättdrucken och attraktiv.

Den ger fruktighet och livlighet till vinet, och frukten gör att vinet blir lite fylligare, och mycket matvänlig.

Sitt namn, Meunier som betyder mjölnare, har den fått från det vita håret på undersidan av bladen. Druvan kallas numera ofta för enbart Meunier, eftersom det har visat sig att den inte alls är släkt med Pinot Noir. Man ser därför ibland beteckningen Blanc de Meunier istället för Blanc de Noir när vinet är på 100 % Meunier. Druvan kallas i Tyskland för Müllerrebe och Schwarzriesling (det finns inget släktskap med Riesling).

Meunier odlas framförallt i Vallée de la Marne, som sträcker sig från Épernay och västerut, även om alla tre druvorna förekommer i alla områden. Det låglänta området lämpar sig bäst för den senknoppande frosttåliga Meunier. Om ni besöker Årets Vinort i sommar, så finns det stora chanser att stöta på viner på 100 % Meunier. Det finns enstaka som dyker upp då och då på Systembolaget, t.ex. Moussé & Fils Special Club, men det är lättare att hitta blandviner än ren Meunier-Champagne.

En av de billigaste Champagnerna på Systembolaget kommer från Mardeuil ett stenkast från Épernay, och uppvisar de typiska Meunier-tonerna: det är fruktigt, har en viss brödighet och smaken ligger kvar länge i munnen.

7891 Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, 219:-
60% pinot meunier, 25% chardonnay, 15% pinot noir

Om vi tar oss strax söder om Épernay, kommer vi till byn Moussy, där José Michel et Fils håller till. De tillhör Special-Club-gänget, eller Club Trésors som det heter, en sammanslutning av småodlare som hjälps åt med marknadsföring och försäljning där tanken är att de ska buteljera sitt bästa vin, dvs ditt prestigevin, med Special Club-etikett. Eftersom de är små odlare är priserna små också. Man får ett prestigevin för 400-500:- som hos de stora husen lätt kostar mer än det dubbla. I Reims finns Club Trésors butik där man kan både prova och handla. José Michel gör en 100 % Meunier, som finns med i ChampagneHuset Collection Epernay. Här är det lite mer kraft än i Beaumont:s vin, och alla Meunier-dragen finns här. (I den här lådan finns även Coulon Père & Fils Rèserve 1er Cru med 45 % Pinot Meunier, 25% Pinot Noir, 30 % Chardonnay).

Vi provar även José Michels Special Club på 50 % Meunier och 50 % chardonnay. Den har frukten, blommorna och brödigheten, men har lite mer mineraler och mer citrus än den förra tack vare chardonnayn.

97032 José Michel Special Club 2012, 439:-
50% pinot meunier och 50% chardonnay.

72452 ChampagneHuset Collection Epernay, 2 094:-
6 flaskor, av 6 olika producenter, innehåller en på 100 % Meunier

Letar vi vidare så finns det några till på beställningssortimentet med mycket meunier. Viner på beställningssortimentet kan tillfälligt ta slut, och det är inte alltid så lätt att hitta för Systembolaget ser inte till att det finns så utförlig information om viner på beställningssortimentet.  Kolla gärna med importören!

Från Mont de Bonneil, långt västerut i Vallée de la Marne kommer detta vin med fin fyllighet.

77043 Christophe Lefèvre Ostronakademien Cuvée de Reserve, 349:-
80 % Pinot Meunier, 20 % Pinot Noir

Från Baslieux-sous-Châtillon, knappt två mil från Épernay i Vallé de la Marne, kommer ett vin med 0 g/l i dosage. Det är torrt, med en kraftig mousse med brödighet och citrustoner.

77786 Franck Pascal Reliance Brut Nature, 499:-
70% Pinot Meunier, 25% Pinot Noir och 5% Chardonnay

Bubbla på!

Kristina Berggren

Foto: En bild jag tagit hos en Meunier-odlare som tyvärr inte finns representerad i Sverige. Här ligger vinet och vilar på jästen