Månadens druva

Pinotage

Den gångna helgen hade vi regionmöte med Munskänkarna i Norrbotten och vårt provningstema var Sydafrika.

När jag avnjöt Kanonkop Pinotage kände jag att månadens tänkta druva får vänta en månad till, den här gången blir det fokus på Pinotage.

Det hör till undantagen att vinländerna i Nya Världen har ”egna” druvsorter, men där är Sydafrika ett undantag. Pinotage ”föddes” 1925 då Abraham Izak Perold korsade Pinot Noir med Cinsaut. På den tiden var Cinsaut känd under namnet Hermitage i Sydafrika, så där finns förklaringen till namnet Pinotage. Abraham Izak Perold var den första professorn i vinodling vid universitetet i Stellenbosch. Under expeditionsresa tog han hem 177 druvsorter och dessa finns fortfarande kvar vid Welgevallen försöksgård vid universitetet i Stellenbosch. Han har betytt mycket för den sydafrikanska vinindustrin. Det är ingen som vet varför han valde att korsa Pinot Noir med Cinsaut.

Korsningen resulterade i fyra fröplantor som han glömde när han lämnade universitetet i Stellenbosch 1927 för att börja jobba med KWV i Paarl. Fröplantorna räddades av Charlie Niehus som tog dem till CJ Theron’s plantskola. Det första fatet med Pinotage framställdes 1941. Första gången namnet Pinotage förekom på en vinetikett Lanzeracs årgång 1959 lanserades 1961.

Pinotage är den tredje mest odlade blå druvsorten i Sydafrika (7,2 %). Det här är en druvsort som du antigen älskar eller tycker lite mindre om, det finns inget mitt emellan. När jag blev Munskänk för 20 år sedan fick jag lära mig att Pinotage doftade rökigt, men märkte ganska tidigt att rökigheten återfanns även hos andra druvor. Om orsaken till rökigheten tvistar de lärde, men min egen slutsats är att det handlar om infekterade plantor, det fanns en tid då Sydafrika bara hade en plantskola och idag har rökigheten försvunnit från många av de sydafrikanska vinerna.  Bakelit är också en doft som ofta nämns i samband med Pinotage. Jag hittar oftast dofter av mörka frukter såsom plommon, svarta vinbär och färsk tobak. Välgjorda Pinotager har ofta mycket bra lagringspotential eftersom de har hög fyllighet, strävhet och fruktsyra. Som så många andra druvsorter, så har Pinotage sin egen dag och den infaller andra lördagen i oktober, det är alldeles för länge att vänta.

Starta grillen eller ugnen beroende på vad som fungerar bäst i dessa tider. Prova vinerna, grilla en bit viltkött och avnjut sedan vinerna tillsammans med maten. Det tråkiga är att klassikerna Jacobsdal numera inte finns tillgänglig på Systembolaget. Det positiva med nedanstående viner är att de lever länge i kylen om du korkar igen den öppnade flaskan, så även du som kanske snart sätts i karantän i ett singelhushåll kan njuta dem under lång tid.

Eikendal Pinotage 2012 (varunr 2746, pris 119,-)

Anura Pinotage Reserve 2018 (varunr 2201, pris 149,-)

Kanonkop Estate Wine Pinotage 2016 (varunr 76522, pris 299,-)

/Erik Grödahl