Pinotage

Pinotage

Jag sitter mitt inne i förberedelserna för finalen i Wosa Sommelier Cup som avgörs i Kapprovinsen den 17-23/9 och då känns det naturligt att Sydafrikas egen druvsort Pinotage är månadens druva i september.

Pinotage är korsning mellan Cinsault (Hermitage) och Pinot Noir som gjordes av Abraham Izak Perold runt 1925. Han var en franskättling som utsågs till den första professorn i vinodling vid universitetet i Stellenbosch. På en resa runt världen tog han hem 177 olika druvsorter där många fortfarande finns kvar vid Welgevallen försöksgård vid universitetet i Stellenbosch. Med tanke på hans stora kunskap om druvor förefaller hans val av föräldrar till Pinotage lite märklig och han har inte efterlämnat några anteckningar om varför han gjorde det valet. Pinotage’s första framgångar kom när vinerna från Bellevue och Kanonkop blev vinnare vid Cape Young Wine Show 1959 och 1961 och många överraskades över att de besegrade de klassiska blå druvorna.

Först att använda namnet Pinotage var Stellenbosch Farmers Winery när årgång 1959 av Bellevue lanserades under etiketten Lanzerac Pinotage.

Pinotage är inte en publik druvsort som exempelvis Zinfandel utan där är lite på det viset att antigen tycker du om den eller så tycker du inte om den, jag tillhör dem som älskar Pinotage. Vad många har synpunkter på är den eteriska doft som ofta återfinns i Pinotage, något som många förknippar med aceton.

Pinotage är en mångsidig druvsort och alla vintyper såsom mousserande, rosé, vitt, rött, sött och starkt görs på denna druvsort. Det här avspeglar sig också i karaktären på de röda vinerna som kan gå från lättare till kraftfulla. Även klimatet påverkar aromen, i de svalare klimaten närmast kusten återfinns ofta aromer av röda frukter, läder och kryddighet medan i de varmare områdena blir det mer mörka frukter, lakrits och animaliskt. Vad som också utmärker druvan är att den har bra lagringspotential och toppvinerna är bäst efter 10-15 år.

Trots att det är den blå druva som främst förknippas med Sydafrika, så är det inte den mest planterade utan den står för ungefär 7.5 procent av den planterade arealen och före sig på listan har den Cabernet Sauvignon och Shiraz medan Merlot närmar sig snabbt bakifrån.

Druvans popularitet har ökat något genom ”Coffe Pinotage” som får sina aromer från rostade ekstavar, ett vin som först producerades av Diemersfontein för ett tiotal år sedan.

Det bästa sättet att ta del av Pinotages mångsidighet är att göra en miniprovning hemma med vännerna, här nedan finns tips på några olika viner.

Diemersfontein Coffee Pinotage (varunr 6315, pris 89,-), ingen personlig favorit, lite för artificiellt för min smak, men intressant att ha med på en provning.
Durbanville Hills Pinotage 2012 (varunr 72723, pris 99,-), svalklimat.
Jacobsdal Pinotage 2013 (varunr 22055, pris 120,-), en klassiker med bra lagringspotential, ett tips är att köpa den på magnum, årgång 2012 (varunr 71690, pris 260,-) och prova mot standardflaskan för att få en uppfattning om hur vinerna utvecklas.
Kanonkop Pinotage 2011 (varunr 76466, pris 229,-), ett kraftpaket och en personlig favorit.
Lindhorst Pinotage 2004 (varunr 73766, pris 235,-), hur blir en Pinotage när den har lagrats några år?

På tallriken? Om du är vegetarian smörstek kantareller eller annan skogssvamp och servera med färskpotatis och smör annars renfilé med svartvinbärsgelé, kantareller och potatispuré.

Erik Grödahl