Piquepoul Blanc

Piquepoul Blanc

Det var Andrew Jeffords artikel om Picpoul de Pinet som väckte min nyfikenhet om druvan Piquepoul Blanc. Jag beställde hem fyra viner från Systembolaget och fördjupade mig lite mer om druvan.

På samma sätt som Pinot har också Piquepoul druvor i olika färger med identiskt DNA. Förutom Blanc finns det Noir och Gris.

Druvan kommer ursprungligen från Vaucluse i södra Frankrike och den har inget släktskap med Picapoll Blanco från Pla de Bages i Katalonien.

Jag fokuserar på den gröna druvan som ger viner med en rätt neutral doft och frisk syra med inte alltför hög alkoholhalt. Tack vare den höga syran används den i cuvéer från Languedoc och Provence för att tillföra fräschör till vinerna, den är också tillåten i Châteauneuf-du-Pape.

I dag förknippas den främst med AOP Picpoul de Pinet som som ligger mellan Adge och Mèze vid Medelhavet. Vinerna från Picpoul de Pinet har blivit en succé i Storbritannien och 30 % av produktionen på 90 000 hl 2018 exporteras dit, en produktion som har mer än fyrdubblats de senaste 25 åren. Picpoul de Pinet går perfekt ihop med ostron, inte så konstigt med tanke på att 90 % av de franska Medelhavsostronen kommer från närområdet.

Har du inte tillgång tillgång till ostron servera vinet till den rökta torskmoussen som det finns recept på längst ner i denna krönika. Picpoul Pinet är ett perfekt sommarvin, som kan avnjutas utan att analyseras sönder.

Med ”frisk syra” i munnen rekommenderar jag nedanstående:

Gérard Bertrand Picpoul de Pintet 2018 (varunr 79175, pris 109,-)

Château Petit Roubié Picpoul de Pinet 2016 (varunr 75089, pris 119,-)

Moulin de Gassac Picpoul de Pinet (varunr 74115, pris 124,-)

Villa Blanche Picpoul de Pinet (varunr 74003, pris 159,-) – i kollin om tre flaskor, min personliga favorit, väl värt att ta hem ett kolli.

Mousse på torskrygg på hembakat knäcke toppat med räkor (räcker till 25 personer som tilltugg)

140-150 gram torskrygg

½ liter vatten

3 msk grovsalt

3 msk smetana

2 msk rumsvarmt smör

1 msk dill

2 krm liquid smoke

  1. Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka 5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den svalna.
  2. Lägg torsk, smetana, smör, dill och liquid smoke i en matberedare och mixa till en slät röra.

/Erik Grödahl