Ribolla Gialla

Ribolla Gialla

Kylan börjar långsamt släppa taget om vårt avlånga land, uppe i norr skiner solen från en klarblå himmel. Jag blundar för de höga snövallarna utanför fönstret och tänker att nu har våren anlänt...

...och med ens blir jag sugen på ett lätt friskt vitt vin med blommiga toner, Riesling är väl det de flesta skulle tänka, men det är någonting helt annat.

Den här månaden går resan till regionen Friuli-Venezia-Giulia i nordöstra Italien på gränsen mot Slovenien, en gräns som har ändrats många gånger genom århundradena.

En druva som har sitt ursprung i området är Ribolla Gialla (Rebola i Slovenien). Tidigare framställdes mestadels lätta friska viner med blommiga toner.

På båda sidorna om gränsen flödar experimentlusten och det här är skådeplatsen för orangeviner, naturviner och användandet av amforor. Det här har lett till att det numera framställs en hel del komplexa och smöriga viner från Ribolla Gialla.

En producent vars viner inte finns på Systembolaget, men som är värt att leta upp är Josko Gravner.

Samla ihop vinprovningsvännerna och kör en temaprovning på Ribolla GIalla.

Il Roncal Ribolla Gialla Spumante Brut (varunr 79813, pris 199,-)

Il Roncal Ribolla Gialla 2016 (varunr 76618, pris 187,-)

Villa Chiòpris Ribolla Gialla 2015 (varunr 75024, pris 129,-)

 

Perfekt att servera till lite rökt torksmousse toppat med räkor på hembakade knäckebröd

140-150 gram torskrygg

½ liter vatten

3 msk grovsalt

2 msk smetana

1 msk smör

1 msk dill

2 krm liquid smoke 

  1. Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka 5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den svalna.

  2. Lägg torsk, smetana, smör, dill och liquid smoke i en matberedare och mixa till en slät röra.

  3. Servera på hembakade knäckebröd och toppa med räkor.


Erik Grödahl