Rkatsiteli

Månadens druva - Rkatsiteli

Jag sitter och förbereder en vinprovning på temat ”Vinets vagga” för Munskänkarna Guldstaden, så då känns Rkatsiteli som ett naturligt val som månadens druva.

Rkatsiteli som härstammar från Georgien var under 1980-talet världens tredje mest planterade gröna druvsort, men när Gorbatjov skulle minska alkoholkonsumtionen i landet så var ett av greppen att rycka upp vinrankor, inget bra beslut när det stora problemet var konsumtion av vodka och öl. En parentes är att Gorbatjovs antialkoholpolitik påskyndande Sovjetunionens sönderfall eftersom det medförde att staten förlorade en stor del av sina inkomster vilket var det första steget till hyperinflationen.

Rkatsiteli är en av de äldsta druvsorterna i Georgien och namnet speglar utseendet eftersom rka betyder vinstock och tsiteli röd. DNA-analyser visar att den är nära besläktad med vildvuxna druvor. Rkatsiteli har den ovanliga kombinationen att ha ganska hög sockerhalt och samtidigt ha hög syra vikt gör den återfinns i olika vinstilar.

Vinerna får oftast en doft av vita blommor i kombination med färska stenfrukter och kvitten.

Druvan återfinns också i bl.a. Ryssland, Kazakstan, Ukraina och Moldavien.

Urvalet av Rkatsiteli är inte så stort i Sverige, men tillräckligt för en liten hemmaprovning. Om du har vägarna förbi Estland någon gång, finns det ett betydligt större urval och då rekommenderar jag framför allt producenterna Château Muhkrani, Tamada, Tbilvino och Teliani Valley.

Från Systembolaget väljer jag:

Askaneli Brother Rkatsiteli Qvevri 2018 (Nr 2195, pris 128,-)

Marani Rkatsiteli 2015 (Nr 79679, pris 267,-)

Båda vinerna är framställt enligt Qvevrimetoden, vilket innebär att vinerna förvaras i lerkrus (Qvevri) som grävs ner i vinkällarens jordgolv för att hålla samma temperatur året runt.


Recept

Jag avnjuter gärna ett glas Rkatsiteli till ugnsstekt kyckling och potatis tillsammans med paprika- och valnötsröran muhammara och fetaoströra med basilika. Muhammara sägs komma från Aleppo i Syrien, men samma typ av röra är vanlig både i Georgien och Armenien.

Till receptet >

Erik Grödahl