Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

Mina mer än 20 år inom vinvärlden har lärt mig att sauvignon blanc är en vattendelare bland vindrickarna, antigen älskar du vinerna eller så gör du det inte.

Det finns de som benämner det som älskar eller hatar, men i min kärleksfulla vinvärld finns inte ordet hata.

Det om något har jag svårt att förstå, för vinerna uppvisar en sådan mångfald beroende på växtplats och vad som händer i vinkällaren efter att musten har jäst klart, men vi börjar med att titta tillbaka ungefär 500 år i tiden.

Druvan omnämns första gången 1534 under det synonyma namnet fiers i boken ”Den store Gargantuas förskräckliga leverne” skriven av François Rabelais. 1783 omnämns druvan för första som sauvignon blanc och blanc fumé i Sancerre och och Pouilly.

DNA-analyser har visat att savagnin är en av föräldrarna, den andra är okänd. Det gör sauvignon blanc till halvsyskon med bl.a. grüner veltliner, petit manseng, silvaner och verdelho för att nämna några. Tillsammans med cabernet franc är sauvignon blanc föräldrar till cabernet sauvignon.

Det finns också två färgmutationer i form av sauvignon gris och sauvignon rouge.

Den finns planterad runt om i de flesta av världens vinländer och de största planteringarna finns i Frankrike och Nya Zeeland. Synonyma namn som vi vinnördar kan lägga på minnet är sotern marunt i Moldavien och surin i Loir-et-Cher.  

Sauvignon blanc är en av de första druvorna vi tror oss kunna skilja åt från andra druvor i en blindprovning beroende på att det finns en del druvtypiska aromer som är utmärkande, såsom nässlor, krusbär och svarta vinbärsblad, men som med så många andra druvsorter varierar det hur tydliga dessa markörer är. Om vinet är ungt och lagrat på ståltank med ursprung Marlborough på Nya Zeeland stämmer det medan ett ungt ståltankslagrat vin från Sancerre kan vara väldigt diskret i doften något som vi ofta har upptäckt när vi blindprovar.

För mig är det samma typ av munkänsla som återkommer oavsett ursprung och om den har fått vila på ståltank eller fat. Det ger samma känsla uppe i gommen som att tugga på ett äpple av sorten Golden Delicious, en inte helt angenäm beska. Trots att min benämning på denna munkänsla är ”äckelbeska” så gillar jag sauvignon blanc.

En annan markör som återkommer i fatlagrade viner, framför allt från Bordeaux är doften av ett kylskåp som har varit avstängt och stått tomt, tänk kylen i en campingstuga.

Om jag måste välja två ursprung då blir det Steiermark i Österrike och Alto Adige i Italien. Här uppvisar vinerna är härlig krispighet och matchar perfekt till getosten som toppas med karamelliserade valnötter.

Här kommer tips på några goda sauvignon blanc i olika stilar:

Gardo & Morris Sauvignon Blanc Brut 2020 (Nr 7708, pris 119,-)

Clotilde Davenne Saint Bris Sauvignon 2020 (Nr 70241, pris 149,-)

Klein Constantia Sauvignon Blanc 2020 (Nr 70187, pris 169,-)

Winkl Sauvignon 2021 (Nr 2799, pris 179,-)

Château Rochemorin Blanc 2015 (Nr 74372, pris 209,-)

Sattlerhof Gamlitz Sauvignon Blanc 2019 (Nr 71079, pris 219,-)

Pascal Jolivet Sancerre 2019 (Nr 88296, pris 239,-)

Saint Bris och Rochemorin är tillfälligt slut, men ha tålamod, sauvigon blanc dricks väl året om.

Recensioner av viner gjorda på sauvignon blanc hittar du i Vinlocus

Text: Erik Grödahl
Bild: Dominic Rivard