Semillon

Sémillon

Äntligen går det att beställa viner från det tillfälliga sortimentet vilket gör det betydligt lättare att hitta bra viner till månadens druva som denna månad är Sémillon. Det var den enda druvsort vi missade på förstahandsalternativet i finalen i Munskänkarnas vintävling, så vi har provat den några gångar sedan dess.

De flesta förknippar Sémillon med Bordeaux, främst de ädelsöta vinerna från bl.a. Sauternes och Barsac samt i blandningar med Sauvignon Blanc i de torra vinerna.

Fram till och med mitten av 1700-talet odlades druvan bara i Sauternes. Trots att ursprunget för druvan tros vara Sauternes härstammar namnet från det lokala uttalet av Saint-Émilion som är semeljun.

I Frankrike odlas druvan även i bl.a. Monbazillac och Bergerac. Utanför Frankrike är det Australien och Sydafrika som är de viktigaste länderna. I Australien är den känd som Hunter Valley Riesling även om fler och fler använder Sémillon. I Sydafrika var mer än 90 % av vinodlingsarealen planterad med Sémillon i början av 1800-talet. Den var så populär och dominerande att den helt enkelt kallades för grön druva (groendruif på Afrikaans) och senare enbart vindruva (wijndruif). I dag är den inte lika dominerande då den täcker cirka 2 % av vinodlingsarealen.

Doftmässigt i de torra vinerna brukar jag hitta en del av de gröna och örtiga toner som finns i Sauvignon Blanc tillsammans med bivax/blött ylle (förväxlingsbart med Chenin Blanc), lime och tropiska frukter. Smakmässigt är de torra vinerna fylliga med en mjuk och fet struktur.

Sätt ihop en provning och avsluta med smörstekt torskrygg med räkröra.

Tyrrell’s Wines Hunter Valley Sémillon 2019 (varunr 6947, pris 119,-)

Boekenhoutskloof Semillon 2017 (varunr 95206, pris 239,-)

Château Valoux 2016 (varunr 2762, pris 199,-) 80 % Sémillon, 20 % Sauvignon Blanc.

/Erik Grödahl