Touriga Nacional

Touriga Nacional

Portugal har hundratals inhemska druvsorter av vilka det blir fantastiska viner oftast till ett väldigt bra pris.

Trots det har de svårt att nå ut till den breda massan med sina viner och en av anledningarna är förmodligen är druvsorterna är okända för de flesta.

En druva som många Munskänkar känner till är Touriga Nacional. Den används ofta i blandviner och framför allt i portviner, där den av många anses vara den främsta.

Druvan tros ha sitt ursprung i Dão och blev omnämnd första gången på 1820-talet. Runt 98 procent av planteringarna är i Portugal, men i takt med att den har ökat i popularitet sprids den även till andra länder.

Touriga Nacional är en tjockskalig mörk druva vilket ger tanninrika viner som är täta i färgen. Framträdande aromer är mörka frukter såsom plommon, körsbär, blåbär tillsammans med färsk tobak. Det här är viner med bra lagringspotential, men med lite syra och krämighet i maten kan de med fördel avnjutas redan nu. I dessa tider när vi inte skall träffa andra än de vi bor med, så kanske det blir för mycket med fyra flaskor, så köp hem ett par av nedanstående flaskor och sätt ihop en egen provning som du avnjuter med några rumstempererade långlagrade hårdostar och charkuterier. Avsluta sedan med en långkokt köttgryta som har piffats upp med några generösa skvätter från något av provningsvinerna. Om du skall välja två av nedanstående är Colinas Reserva 2012 (70 % Touriga Nacional, 15 % Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot) ett måste.

Allesverloren Touriga Naçional 2016 (varunr 2005, pris 135,-)

Ariposa 2016 (varunr 2002, pris 159,-)

Quinta de Cidrô Touriga Nacional 2013 (varunr 70437, pris 179,-)

Colinas Reserva 2012 (varunr 2123, pris 199,-)

Erik Grödahl