Trajadura/Treixadura

Trajadura/Treixadura

Månadens druva är för de flesta vinkännare i Sverige känd under namnet Treixadura och är dominerande druvsort i blandviner från Galicien i nordvästra Spanien.

Druvans vetenskapliga namn är Trajadura och forskning visar att den ursprungligen kommer från Minho i norra Portugal. Trajadura har genetiska likheter med Arinto de Bucelas, Azal och Loureiro, tre druvsorter som den ofta blandas med i de vita vinerna från Vinho Verde. Fortsättningsvis kallar jag druvan Trexiadura eftersom fokus ligger på vinerna från Ribeiro i Galicien.

Treixadura har inte släktskap med några andra gröna druvsorter i Galicien, så den har med största sannolikhet utvandrat från Minho på andra sidan gränsen.

Trexiadura är huvuddruva i vinerna från DO Ribeiro. I Rias Baixas blandas den med Albariño och Loureira (Loureiro). Den är också tillåten i de övriga DO-områdena i Galicien Monterrei, Valdeorras och Ribeira Sacra, där den ofta får sällskap av Godello i cuvéerna.

Treixadura är en härdig druvsort som ger hög avkastning. Det är en tunnskalig druvsort med relativt kort växtsäsong eftersom den knoppas sent och mognar relativt tidigt.

På Systembolaget finns det för närvarande tre viner från Ribeiro, sätt ihop din egen provning och servera till stekt skrei med baconsmör och mandelpotatispuré (recept på grodahl.se den 3.april).

Pazo do Mar Expresión 2017 (varunr 2142, pris 119,-) – 85 % Trexiadura som har fått sällskap av 10 % Torrontes och 5 % Godello. Släpptes i ordinarie sortiment 1/3 och finns på hyllan i 129 butiker och kan beställas till övriga.

Coto de Gomariz 2016 (varunr 92237, pris 179,-) – En personlig favorit som jag för några år sedan fick vetskap om via en artikel om Galicien i den brittiska tidskriften Decanter. Coto de Gomariz 2016 är framställt av 70 % Treixadura, 15 % Godello, 10 % Albariño och 5 % Loureira. Släpptes i TSE den 22/3 och finns numera i fler än 30 butiker och kan beställas till övriga.

Tega Do Sal Viña Mein 2015 (varunr 99187, pris 269,-). 87 % Treixadura och 13 % Albariño. När detta skrivs finns det strax över 100 flaskor kvar, så skynda fynda.

För att förstå vinernas struktur leker vi med tanken att vi är i Bourgogne och inte i Ribeiro, då är Tega do Sal Viña Mein 2015 än Meursault, Coto de Gomariz 2016 en Chablis/Chablis Premier Cru och Pazo de Expresión 2017 en Bourgogne Blanc, ja då vet Ni vad som väntar.

Bild från Coto de Gomariz

Erik Grödahl

erik@grodahl.se