Tribidrag

Tribidrag

Nu är det högsäsong för rekommendationer av grillviner och en druva som flitigt förekommer är Tribidrag mer känt under namnen Zinfandel och Primitivo.

Tyvärr är merparten av de viner som rekommenderas dåliga representanter för druvan, oftast är det ”publika” viner med tillsatt socker som är designade för den svenska marknaden, som en extra touch har de amerikanska namn trots att ursprunget är södra Italien. Det här var en trend som påbörjades i Sverige för runt tio år sedan när producenter/importörer började rida på namnet Zinfandels popularitet genom att använda namnet Zinfandel istället för Primitivo.

Druvans ursprung är Dalmatien i Kroatien och Tribidrag är dess vetenskapliga namn, andra namn som förekommer i Kroatien är bl.a. Crljenak Kaštelanski, Pribidrag och Trebidrag.  Första gången druvan omnämndes som Tribidrag var i början av 1500-talet. Tribidrag är tillsammans med Dobricic föräldrar till Kroatiens mest planterade blå druva Plavac Mali.

Hur druvan tog sig till Apulien förtäljer inte historien, men namnet Primitivo används i skrift för första gången i slutet av 1700-talet. Hur den tog sig till USA finns det fler förklaringar till, en del av dem pekar på den ungerska immigranten Agoston Haraszthy som planterade mer än 300 sorter runt om i USA när han anlände 1837, men forskningen visar att den anlände redan runt 1820 från Schönbrunn i Wien till Long Island.

Det är stilmässigt stor skillnad på vinerna från Dalmatien, Apulien och Kalifornien, men överlag så blir det fruktdrivna viner med relativt hög alkoholhalt, vilket gör dem till bra grillviner. Sen är det ju stor skillnad i smaker på det som grillas i Dalmatien jämfört med Kalifornien.

Sätt ihop en provning på nedanstående viner tillsammans med några vänner och håll avstånd. Servera gärna till något grillat, exempelvis halloumi, kyckling eller blomkål tillsammans med saltbakad potatis med tomat-och paprikamajonnäs.

Sasseo Primitivo 2017 (varunr 72268, pris 117,-)

Girard Old Vine Zinfandel 2016 (varunr 22337, pris 215,-)

Zlatan Otok Crljenak 2010 (varunr 78887, pris 296,-)

Saltbakad färskpotatis med tomat-och paprikamajonnäs

Ingredienser

½ kg grovsalt

12 tvättade färskpotatisar

Tomat- och paprikamajonnäs

1 ½ dl majonnäs

1 grillad röd paprika (grilla i ugnen på 225 grader i 25-30 min, tills skalet går att ta av)

4 soltorkade tomater

1/2 tsk sriracha eller sambal oelek

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera potatisarna. Strö saltet i en bakplåt och lägg potatisarna med den delade ytan på saltet. Stek i ugnen 20–25 minuter.
  2. Under tiden gör du tomat- och paprikamajonnäs: Mixa grillade paprikor, soltorkade tomater och sriracha/sambal oelek till en slät röra. Blanda sedan med majonnäsen.
  3. Servera röran på potatisarna.

Erik Grödahl

erik@grodahl.se