Vermentino

Vermentino

Det är den tidigare ledamoten i riksstyrelsen Sven-Anders Sölveborn från Ystad som introducerade mig till druvan Vermentino för ett antal år sedan, så månadens druva är ett tack från mig till Sven-Anders...

för att han öppnade mina ögon för denna druva och också för det jobb han har gjort för Munskänkarna.

När det gäller druvor och dess historia finns det ofta olika teser. Om Vermentino sägs att den kom till Korsika på 1300- eller 1400-talet, men första gången druvan blir omnämnd är 1658 i Montaldeo i Piemonte. DNA-analyser har visat att Favorita i Piemonte och Pigato i Ligurien är identisk med är samma druvsort. I södra Frankrike är den känd under namnet Rolle.

Framträdande aromer skiftar med växtplats, men jag förknippar den främst med färska stenfrukter, söt melon, lätt kryddighet och citrus. Smaken är frisk och krispig med medel fyllighet. Jag avnjuter den gärna runt 12 grader, men mina vinrekommendationer nedan smakade riktigt bra efter ett par timmar i glasen och då var de uppe på runt 16-grader.

Vi avnjöt vinerna till torksmousse, kronärtskocksröra och den gamla favoriten sommarmacka med tomat och avokado (recept nedan) något som blev mycket uppskattad bland mina provningsdeltagare.

Avsluta provningen med Bacalao som är nationalrätt i min födelsestad Kristiansund i Norge, en rätt som spanska sjöfarare förde med sig på 1700-talet. Den görs vanligen på klippfisk, som oftast är en torsk som har saltats och torkats. Har du ingen klippfisk går det bra med lättrimmad torsk.

Viner

Cantina Colli di Luni Etichetta Grigia 2019 (Nr 2067, pris 129,-)

Montero Gallura Superiore 2020 (Nr 73881, pris 149,-)

Solosole Vermentino 2019 (Nr 51000, pris 169,-)

Recept: Sommarmacka á la Erik Grödahl

Erik Grödahl