Månadens druva

Xarel-lo

Det har varit en hel del fokus på Spanien de senaste veckorna eftersom jag har förberett mig inför SM i spansk vinkunskap, bra förberedelser är A och O, det ledde till en SM-titel.

När det gäller månadens druva så handlar det om att ge lite inspiration och ny kunskap.

Det här innebär också att en del av vinerna finns i små volymer och det är inte möjligt att alla föreningens medlemmar kan köpa en kartong var, så det gäller att vara med.

En druva som jag har förälskat mig i är Xarel-lo som är den katalanska stavningen eller Xarello som de benämner den i resterande delen av Spanien, viktigt i dessa dagar. Druvan förknippas främst med att den tillsammans med Macabeu och Parellada är en av de tre traditionella druvorna i Cavaviner, men den kan också ge fantastiskt goda stilla viner.

Druvan härstammar från Katalonien och 99 % av den planterade arealen på runt 8 000 ha finns där. Xarel-lo har hög syra och även rätt hög sockerhalt, vilket ger alkoholstarka viner. I Cavavinerna bidrar den med kropp, syra och lagringspotential. Det finns ett antal synonyma benämningar bl.a. Pansa Blanca, Pansal och Pensal.

Recareso’s vingårdscava Turó d’en Mota som är en av de Cavor som är med i den nya Cavaklassificeringen Cava Parejes är gjort på 100 % Xarel-lo. Även Gramonas Celler Batlle som också är klassificerad som Cava Parejes domineras av Xarel-lo.

Ovanstående två viner är inte tillgängliga i Sverige för tillfället, men här kommer tips på två stilla endruveviner och en Cava som är dominerad av Xa-rello.

Så det är bara att beställa, vänta, bjuda hem några goda vänner, duka fram lite tapas och Ni har en trevlig kväll framför Er.

Mas Comtal Brut Reserva 2014 (varunr 77386, pris 161,-) är framställt på 70 % Xarel-lo och 30 % Chardonnay.

Les Vistes 2015 (varunr 77566, pris 259,-), här handlar det om att skynda fynda. Ett vingårdsvin från producenten Esteve i Gibert i Penedès. Den totala produktionen från denna 0,55 hektar stora vingård med 87-åriga stockar är 973 flaskor.

Från samma producent och distrikt kommer Origen 2015 (varunr 79783, pris 209,-), lite större vingård 0,75 hektar och produktion 2 517 flaskor.

Erik Grödahl