Provencalska tomater

Att något så enkelt blir så gott är en gåta, t.o.m. en smaklös tomat smakar fantastiskt efter 30–45 minuter i ugnen tillsammans med lite salt, svartpeppar, ströbröd, olivolja och basilika.

Det här behövs till 4 personer som förrätt eller två personer som fredagsmys

8 tomater

8 basilikablad

Flingsalt

Grovmalen svartpeppar

Panko ströbröd

Olivolja

8 skivor ugnsgrillad eller stekt surdegsbröd (den late rostar och penslar med olivolja)

Bredbar getost eller färskost

  1. Sätt ugnen på 225o
  2. Halvera tomaterna och lägg dem på ett bakplåtspapper med snittytan uppåt.
  3. Salta och peppra, strö över panko, toppa med ett basilikalad och avsluta med att ringla över olivolja.
  4. Stek i ugnen 30–45 minuter och låt dem svalna, det går också utmärkt att servera tomaterna kalla.
  5. Bred getost eller färskost på brödet och toppa med tomaten, svårare än så är det inte.