Min fru var väldigt skeptisk till råbiff tidigare, men har lärt sig att uppskatta det och den här anrättningen fick högsta betyg av henne och då är det bra, för hon är väldigt ärlig och kritisk i sin bedömning. Vi avnjöt den som små tilltugg och bröt rispappret i små bitar (se bilden).
Vi frös in köttet i två dygn innan, men det går att äta direkt. Fråga gärna om råd i charken när Ni köper köttet.
Det här behövs för 15 smakbitar eller förrätt för 3–4 personer
200 gram innerfilé av nöt (kan bytas ut mot fryst lax och då blir det laxtartar)
1 ½ msk soja
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 ½ tsk Sriracha chilli (alternativt sambal oelek)
1 msk riven ingefära
1 msk finhackad salladslök
Till servering
2–3 blad rispapper
Riven ingefära
Rostade sesamfrön
Gör så här
- Häll upp rikligt med olja i en kastrull som rymmer ett rispapper. Värm oljan till 160 grader och fritera tills hela pappret blivit vitt. Vänd sedan pappret och lägg det på ett hushållspapper så att oljan rinner av.
- Blanda det malda köttet med övriga ingredienser, Ni kan börja med 1 tsk Sriracha och smaka av om Ni vill ha mer. (använd plasthandskar).
- Servera på rispapper och toppa med ingefära och rostade sesamfrön.
Erik Grödahl