Lättstekt lax med avokadosallad

Lättstekt lax med avokadosallad

Månadens recept är inspirerat av en rätt vi avnjöt i solskenet på en uteservering i Provence för några år sedan.

De serverade tonfisk, men det är svårt att hitta tonfisk av samma kvalitet i Sverige, så det får bli lax istället. Provence är också rosévinets hemvist i Frankrike, så ett glas rosé fungerar mycket bra även om jag föredrar en Weissburgunder. 

Det här behövs för två personer

300 gram lax i tunna skivor
2 avokado i tunna skivor
Svarta och vita sesamfrön
Salt och svartpeppar
Olja att steka i

Gurk- och morotssallad
1 gurka i tunna skivor
1 stor eller två små morötter i tunna skivor
1 finhackad spansk peppar
3 msk vatten
2 msk strösocker
1 msk ättiksprit (12 %)
2 krm salt

1. Börja med salladen, blanda vatten, socker, ättika och salt. Rör tills socker och salt löst sig. Lägg ner gurka, morötter och chili. Låt stå i kylskåp minst en timme innan servering.
2. Blanda vita och svarta sesamfrön på en tallrik. Vänd laxen i sesamfröna, salt och peppra. Stek i olja ½ till en minut på varje sida.
3. Varva lax och avokado som på bilden och servera med salladen.

Vintips:

Mitt förstahandsval är Dittelsheim Weissburgunder Trocken 2013 (varunr 78576, pris 174,-). Ett vin som verkligen överraskade på mig, förväntade mig ett ganska neutralt vin, men det här var aromatiskt med härliga toner av färska stenfrukter och honung. Munkänslan är fet med en mjuk syra, lång och komplex eftersmak.

Om man vill ha en rosé och är i mindre stad så domineras utbudet av artificiella sockerbomber med några få undantag. Les Lauzeraies 2016 (varunr 2724, pris 115,-) från Tavel, årgång 2015 utsågs av vinjournalisterna till årets rosé 2016 finns på ett antal butiker. Den är välbalanserad med härliga toner av mogna röda skogsbär. En personlig favorit som jag vurmar för är Rosé de Purcari 2015 från Moldavien (varunr 72881, pris 150,-). Ett högklassigt vin från ett för de flesta svenskar obekant vinland. Det mest behjärtansvärda med detta vin är att en del av vinsten går till olika välgörenhetsprojekt i Moldavien. Det säljs i kollin om 6 flaskor, men det är ju en lång vår och sommar som ligger framför oss.

/Erik Grödahl