Grekland – mer än bara retsina

Grekland – mer än bara retsina

Datum: 21 maj 2025 Tid: 18:30 Plats: Folkes Bistro och Café, Sjödalstorget 1, Huddinge centrum (pendeltåg till Huddinge station fungerar utmärkt). Anmälan sker på sektionens hemsida senast 14 maj 2025 eller på följande länk (anmälan är bindande). Obs – meddela eventuell allergi när du anmäler dig! Medlemspris: 645 kr Gästpris: 695 kr

Det här är rena grekiskan

Grekland är ett av de äldsta vinproducerande länderna i världen med en historia som går tillbaka över 4 000 år. Här finns en mängd olika vinregioner och druvsorter som skapar en mångfald av vinstilar.

För den genomsnittlige vinkonsumenten är dock troligen grekiska viner mest förknippade med den där iskalla halvlitersflaskan med retsina som man beställer in till de friterade bläckfiskringarna på lunchserveringen. Där och då fungerar det perfekt även om den typiska smaken av kåda från Pinus halepensis (Aleppotall) kan vara en vattendelare.

Idag har det skett en enorm förändring när det gäller grekiska viner. Inhemska druvor skördar stora framgångar och når hela tiden nya delar av världen där fler och fler upptäcker dem. Produktionen har också blivit mer och mer kvalitetsinriktad.

För att få en möjlighet att bekanta oss med den nya typen av grekiska viner bjuder vi nu in till en provning med detta som tema. Vi kommer att få möjlighet att upptäcka druvsorter som Xinomavro, Assyrtiko och Mavrodaphne, och till detta serveras givetvis god grekisk mat.

Vi tror att det blir en provning som kommer att bjuda på trevliga överraskningar och kanske även väcka minnen om soldränkta stränder och bouzoukimusik. Obs – det kommer inte att serveras retsina!

Thermó kalosórisma!

Obbservera att anmälan är bindande.

Ta med sex vinglas och gärna din vinskopa.

Anmäl dig här: