Nyheter

Våra aktiviteter

Vänligen se våra aktiviteter under respektive rubrik, våra provningar och våra utbildningar. För Vårens kommande aktiviteter se nedan:

Vårens kommande aktiviteter som vi redan nu vill flagga för:

Extraprovning - Vardagslyx från Penfolds
Onsdag 7 maj i Seniorhuset Tumba
Provningsledare: Mats Engberg och Niklas Schwalbe

Efter att i Margret River provningen varit i Western Australia beger vi oss nu öster och söderut i samma land till South Australia, New South Wales och Tasmanien.
Vi har lyckats få tag på lite slutsålda rariteter och några flaskor som finns kvar i en liten mängd från Australiens förmodligen mest kända vinmakare Penfolds. Fokuset ligger på Cabernet Sauvignon, Shiraz och Chardonnay, exempel på var druvorna till vinerna kommer ifrån är Tumbarumba, Barossa Valley, Tasmanien med flera. Prisklassen går från 300 - 3 800 kr/flaska. Vinerna är:

  • Bin311 Chardonnay
  • Reserve Bin A Aidelaide Hills Chardonnay
  • Yattarna Bin144 Chardonnay
  • Bin389 Carbernet/Shiraz
  • St Henri Shiraz
  • Bin707 Cabernet Sauvignon

Vi har bara 1 flaska av varje och det kommer att finnas plats för 12 medlemmar i Botkyrka/Huddinge. 

Anmäl dig här:

Sommaravslutning
Grekland – mer än bara Retsina

Det här är rena grekiskan

Grekland är ett av de äldsta vinproducerande länderna i världen med en historia som går tillbaka över 4 000 år. Här finns en mängd olika vinregioner och druvsorter som skapar en mångfald av vinstilar.

För den genomsnittlige vinkonsumenten är dock troligen grekiska viner mest förknippade med den där iskalla halvlitersflaskan med retsina som man beställer in till de friterade bläckfiskringarna på lunchserveringen. Där och då fungerar det perfekt även om den typiska smaken av kåda från Pinus halepensis (Aleppotall) kan vara en vattendelare.

Idag har det skett en enorm förändring när det gäller grekiska viner. Inhemska druvor skördar stora framgångar och når hela tiden nya delar av världen där fler och fler upptäcker dem. Produktionen har också blivit mer och mer kvalitetsinriktad.

För att få en möjlighet att bekanta oss med den nya typen av grekiska viner bjuder vi nu in till en provning med detta som tema. Vi kommer att få möjlighet att upptäcka druvsorter som Xinomavro, Assyrtiko och Mavrodaphne, och till detta serveras givetvis god grekisk mat.

Vi tror att det blir en provning som kommer att bjuda på trevliga överraskningar och kanske även väcka minnen om soldränkta stränder och bouzoukimusik. Obs – det kommer inte att serveras retsina!

Thermó kalosórisma!

Datum: 21 maj 2025
Tid: 18:30
Ta med sex vinglas och gärna din vinskopa.

Plats: Folkes Bistro och Café, Sjödalstorget 1, Huddinge centrum (pendeltåg till Huddinge station fungerar utmärkt).

Anmälan sker på sektionens hemsida senast 14 maj 2025 eller på följande länk (anmälan är bindande). Obs – meddela eventuell allergi när du anmäler dig!

Medlemspris: 645 kr
Gästpris: 695 kr

Anmäl dig här: