Klimat

Klimat

Sydligt och torrt - Roussillon är Frankrikes sydligaste vindistrikt och det märks. Det är varmt och torrt.

Det händer ofta att folk blir förvånade över syran och friskheten i vinerna. ”Man behöver inte göra tunga viner för att man är i södra Frankrike”, säger den stora stjärnan Marjorie Gallet på Domaine Roc des Anges i Latour de France. De flesta av hennes vingårdar har norrläge vilket hjälper henne att få finess i vinerna.


Men det är tufft ibland. Siffran för nederbörden ser visserligen relativt bra ut, mellan 500 och 600 mm vatten per år. Men regnet kommer på hösten och tidig vår. Ibland kommer det inte en droppe från maj till september. De senaste fem åren har nederbörden varit betydligt lägre än normalt. Det märks på skördeuttagen som har legat under, ibland långt under, de tillåtna som inte är stora till att börja med. Den senaste femårsperioden har den i snitt legat på mellan 17 och 37 hl/ha. ”Torkan är ett ständigt återkommande problem”, säger Alain Razungles på Domaine des Chênes i Vingrau. ”Den är en av vår regions stora utmaningar.” Konstbevattning förekommer för närvarande bara i liten omfattning.

Fördelen är att det är lätt att odla ekologiskt. Oidium förekommer men mildiou är för det mesta inget stort problem. Den nästan ständigt närvarande tramontane, en nordlig och torr vind, torkar upp efter regn och fukt.

En stor skillnad mellan Languedoc och Roussillon är storleken

Text: Britt Karlsson  Bild: CIVR (Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon)

Medelhavsklimat


Varma somrar, milda vintrar och höstar.

BLÅSIGT

Naturligt skydd mot olika sjukdommar.
Roussillon är nr 1 i Frankrike när det gäller organisk och biodynamisk odling.

SPECIELLA REGNPERIODER

Torrsäsong = sommar.
Regnsäsong = höst och tidig vår.


MEDELTAL FÖR KLIMATET

Regnmängd =  500 – 600 mm.
Solsken = 2'530 h. (~ 316 days/365).
Årsmedeltemperatur = 15°C (59F).

Fakta: CIVR Bild: CIVR