Vin Doux Naturel

Vin Doux Naturel – Histora och detaljer

Processen uppfanns 1285 av Arnau de Vilanova, rektor för universitetet i Montpellier och läkare vid hovet hos kungen av Mallorca.

- Under alkoholjäsningen, tillsätts en neutral 96%-ig druvsprit till önskad balans, i en mängd av ca 5-10% av mängden must. Detta gör att jästprocessen avstannar och en del av sockret i musten stannar i vinet.

De fyra huvuddragen som definierar ett Vin Doux Naturel

1. Det har minst 14.5 % potentiell alkohol i musten.

2. Vinets karaktär kommer av en mutering som sker antingen…
- I musten; eller
- På skinnet/ (på skalkappan under jäsningen).

3. Det får ett tillskott av ren, neutral alkohol (96% volym). En del av sockret I druvan förblir ojäst. Det är mycket viktigt för processen att alkoholen är neutral för att framhäva druvans karaktär och terroiren.

4. Stor  skillnad mot portviner...

Fakta & bilder: CIVR 

 

VDN förändras i färg, struktur och smak under sin mognad

Genom “REDUKTION”
(=utestängning av syre) i fulla fat eller i flaskor (tidig buteljering)

Genom OXIDATION
Mognadsperiod mellan 36 månader mer än 20 år…

I eller utanför källaren

I behållare “en vidange” (utan att fylla helt)

I olika typer av fat, (storlek typ av trä, ålder, cement etc.) eller, ibland, i glas bonbonnes or demi-muids utomhus I ungefär 9 to 12 månader.