Druvor och vinstilar
Bierzo i nordvästra Spanien producerar framför allt röda stilla viner, även om det även görs vitt och rosé liksom en begränsad mängd mousserande vin. Den historiska vintypen claret (typ mörk rosé) förekommer också hos några få producenter.
Här fokuserar regionens vinmakare på lokala druvor och de röda vinerna gjorda på druvan mencía (runt 70 % av odlingsarealen) dominerar. De vita vinerna görs framför allt på druvorna godello (runt 17 % av odlingsarealen).
De druvsorter som är godkända för ursprungsmärkningen Bierzo DO är de blå druvorna mencía (ca 70 %), garnacha tintorera/alicante bouschet (1,5 %), estaladiña och merenzao (odlas på totalt ca 5 ha) samt de gröna druvorna godello (ca 17 %), palomino (9 %), doña blanca (2 %), och malvasia (0,1 %).
Vinerna i Bierzo är kända för att vara friska och eleganta men också kraftfulla och komplexa.
Mencía är Bierzos viktigaste druva
Mencía är ansedd som en klimattålig blå druva som trivs i svalare områden, vilket har bidragit till det stora intresset för druvan i Bierzo där den dominerar vinodlingarna. Det är en anledning till att den framförallt är förknippad med nordvästra Spanien, medan övriga odlingsområden i både gamla och nya världen snarare räknas som marginella. Mencía är tunnskalig och mognar tidigt. Många anser den vara Spaniens mest eleganta blå druva.
DNA har visat att mencía inte är släkt med cabernet franc även om de ibland kan påminna om varandra. Annars är det mer vanligt att den jämförs med pinot noir, gamay eller syrah beroende på stilen på vinet.
Hur smakar och doftar mencía?
Mencía är känd för sina fruktiga, blommiga och örtiga aromer och vinerna på druvan har inte sällan även en ton av kryddighet. Syran är medel till hög (druvor med högre syra odlas här framförallt på högre höjd) och tanninerna är låga till medel. Viner på mencía upplevs därför oftast som mjuka och lätta eller medelfylliga. Jordmån och altitud – men även skördetid och vinmakning – påverkar även karaktären på vinerna. Därför kan viner på mencía också upplevas som strama och mineraliska och även vara fylliga och lagringsbara.
Vinstilar nu och då
Tidigare (fram till 1980-talet) var vinerna på mencía oftast mer enkla och rustika. Idag görs även strukturerade och raffinerade viner på druvan. I Bierzo erbjuds därför nuförtiden en mångfald av stilar på viner på mencía. Från lätta och till och med kolsyrejästa viner till mer komplexa och fatlagrade viner på druvor från specifika vingårdslägen – och det är inte minst en ny generation vinmakare med inriktning på terroir, småskalighet och hantverk som har bidragit till den utvecklingen.
Bra kombinationer med rött från Bierzo
De fruktiga lättare vinerna på mencía passar utmärkt att serveras lite svalare (ca 14-16 grader) till tillagade fisk- och skaldjursrätter samt vegetariskt, medan de mer fatlagrade matchas bäst med halvmogna ostar och med charkuterier och rätter på kött (vilt, lamm, gris, anka eller kyckling beroende på tillbehör).
Godello är Spaniens chardonnay
Bland de gröna druvorna i området är det godello som är den druva som idag är den mest ansedda och som dominerar i dagens vita viner från regionen. Inte minst för att den jämförs med den internationella druvsorten chardonnay, då den både klarar lagring på ståltank och fat.
Hur doftar och smakar godello?
Viner på godello har oftast hög syra och är vanligtvis medelfylliga eller fylliga. Vanliga aromer är päron, gult äpple, stenfrukter, citrus och ibland även smör, honung och mandel.
Bra kombinationer med vitt från Bierzo
Viner på godello passar särskilt bra till grillad eller stekt vit fisk. Även lagrade hårdostar är en bra kombination. Till de mer fatigare varianterna kan en paella vara ett smakfullt alternativ.
Mindre område med viner i olika stilar – både modern och traditionell
I Bierzo är odlingsarealen för vin ca 2 500 ha.
Bierzo uppges vara det område i Spanien som har den största andelen äldre vinstockar. Hela 85% procent av planteringarna anses vara “gamla rankor” (viñedos viejos ), vilket är en större andel än i mer namnkunniga vinområden i Spanien – som till exempel Priorat.
Spaniens Bourgogne
I Bierzo finns idag ett stort fokus på kvalitet och att lyfta fram terroiren och de lokala druvorna mencía och godello. Syftet är att skapa viner med en helt egen identitet. Det påminner om arbetet med vingårdslägen för druvorna pinot noir och chardonnay i franska Bourgogne. Något som också har bidragit till att Bierzo har kommit att kallas Spaniens Bourgogne.
Foto: Dan Lepp