Tjeckiens ambassadör Jiři Šitler välkomnar Munskänkarna Kungsholmen till tjeckiens ambassad där vi får ett varmt mottagande av Jan-Erik Svensson som av många ses som Sveriges främsta expert på öl.
Vi bjuder på en introduktion till Tjeckiens rika ölkultur och hur landet lyckas hålla sin starka ställning som ett ledande ölland.
Det bjuds på tio olika sorters öl med passande tjeckiska smårätter.
Vi kommer att få höra om senaste tidens öltrender ut och vad som kan ha lett till att intresset kring öl har växt de senaste åren växt.
Jan-Erik Svensson vår expert för kvällen har bland annat skrivit tre böcker om öl, varit domare och lett juryarbete i många internationella tävlingar under flera decennier samt skrivit en rad artiklar om ämnet.
Så här beskrivs Jan-Erik i Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 där Jan-Erik fick hedersplatsen på självaste Julafton som Sverige mest inflytelserika ölperson i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.
Lucka 24: Jan- Erik “Janko” Svensson
När vi inledningsvis sa att personerna inte presenterades i någon speciell ordning så ljög vi om en person. Det var klart vem som skulle få plats på Julafton. Låt oss presentera Sveriges obestridliga ölnestor nummer 1, den centraleuropeisk ölkulturens och traditionella lagerns profet, öldomarnas pope och kungen av insiktsfulla öl-oneliners: Jan-Erik “Janko” Svensson. En av grundbultarna i svensk ölkultur.
Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?
Janko: Kanske första ölboken. Kanske att jag möjligen bidragit till ett ökat intresse för centraleuropeisk ölkultur och traditionell lager.
Många av de tidiga ölintresserade fick sin “skolning” av Jan-Erik Svensson och hans böcker. Janko var den första att skriva om det moderna öl-sverige på ett kvalitativt sätt och han har följt utvecklingen på den svenska ölscenen i över 30 år. Han har givit ut flera ölböcker, skrivit om öl i många tidningar, varit huvuddomare på Stockholm Beer & Whisky Festival i 20 år och arrangerat otaliga resor till klassiska ölländer. Han är en av världens främsta när det kommer till kunskap om centraleuropeisk ölkultur. Han har även utbildat sommelier och restaurangfolk om öl på den prestigefyllda Restauranghögskolan i Grythyttan i många öl. En stor anledning till att kunskapen om öl har ökat på ställen som inte bara är ölkrogar.
Finns det något du hade gjort annorlunda nu med facit i hand?
Janko: Nej. Hade jag varit mer entreprenöriellt lagd så hade det varit kul att jobba med öl. Och så ångrar jag en recension av Nynäshamns Ångbryggeri där jag värderade deras öl utan att ha smakat på dem.
Vi tackar Janko för den stora och gedigna kunskap han har bidragit med inom öl. Både genom sina fantastiska ölböcker men också via genom sina utbildningar och ölresor genom de senaste decennierna. Inspirationen är oändlig.
Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?
Janko: Pilsner Urquell på U Hrocha i Prag
Varmt välkommen till en intressant och lärorik provning på Tjeckiens ambassad med Munskänkarna Kungsholmen!