Kommande vinprovningar

Shiraz / Syrah

Sektion Mölnlycke
Typ Temaprovning
Plats Röda Rummet, Kulturhuset, Biblioteksgatan 2, dörren närmast rondellen  
Datum/tid 2022-09-24 kl 15:00 - 16:30  
Provningsledare  
Medlemspris 250 SEK  
Gästpris 350 SEK  
Matpris -  
Lediga platser 1 st  

Datum då bokning öppnas för…

Sektionsmedlemmar 2022-09-02 08:00  
Alla medlemmar Anmälan ej tillgänglig  
Gäster till medlem 2022-09-02 08:00  
Sista anmälningsdag 2022-09-20  

Välkommen till lördagens provning som vi fokuserar på att studera druvan Syrah/ Shiraz.

Druvsorten trivs bäst i varma klimat och hör ursprungligen hemma i Frankrike. Den har också odlats med framgång i andra delar av världen. Viner på druvan finns med stora kvalitets- och prisskillnader. 
Lördagens pop-up provning ger exempel på Syrah/Shiraz från USA, Sydafrika, Australien, Indien och givetvis ska vi även prova vin från ursprungsområdet, nämligen en Syrah från norra Rhonedalen. Vin från detta välkända område är sedan länge högt värderad och eftertraktat och har stadigt ökat i pris. Trots detta har vi hittat en mycket prisvärd syrah från Paul Jaboulet Ainé, Côte Rotie, den nordligaste delen av norra Rhone.

Ett annat välkänt område för Shiraz är Barossa Valley i Australien, och den mest kända är Penfolds Grange- nya världens dyraste vin. Moolanda Vineyards i Barossa Valley har de blivit något av en "best kept secret" i vinvärlden. Som en av få odlare är de godkända för att leverera shirazdruvor som ingår i "The Grange”. Resten av druvorna gör de sina egna viner av i små volymer som bara säljs genom ett fåtal kanaler. Mogna, kraftfulla och lagringsbara viner och den vi kommer att prova är Shattered Rock Shiraz 2012.

Som en kuriosa ska vi också prova en Shiraz från Indien. Druvorna odlas på 600 möh utanför Nashik ca 18 mil nord öst om Mumbai (Bombay). Det är Indiens mest kända område för vinproduktion. Trots att området ligger på den 19:de breddgraden är nätterna svala så att druvorna kan mogna att vinproduktion blir möjlig.  Vinet importerades till Systembolaget men i samband med pandemin har införsel blivit allt svårare.

Elgin-distriktet är ett stort frodigt landområde som ligger omgivet av berg i Sydafrikas västra kapprovins, 70 km sydost om Kapstaden. Området var tidigare känt för sina äppelodlingar, men på senare tid produceras en hel del vin här. Det svala klimatet året runt är perfekt för att producera druvor med rika, subtila smaker. Elgin har under senare år blivit ett mycket intressant område med nytänkande producenter. Vinmakare Richard Kershaw startade sin vingård 2012 och vi kommer att prova ett Kershaw Clonal Selection från 2018. 

Från Kalifornien i USA kommer det syrah vi ska prova från vingården J Lohr Estates South Ridge. Kalifornien – The Wine State, är den fjärde största vinproducenten i världen och 90% av allt amerikanskt vin kommer härifrån. Ett gynnsamt klimat och stor variation av jordmån gör att de flesta druvor kan hitta sin optimala odlingsplats här, så även den syrah som vi ska prova från central coast i Kalifornien.


Lördagens viner kräver lite tilltugg och därför kommer vi att servera ”finger foods” för en rikare vinupplevelse.
Tag med 5 vinglas och ett vattenglas.

Lördagens provningar innehåller följande viner:

Paul Jaboulet Côte Rotie Les Jumelles, 2018, pris: 399 kr SB 2090 

Shattered Rock Shiraz 2012 Moolanda 645 kr 

Sula Dindori Reserve Shiraz, 2015, pris: 166 kr SB 74377

J.Lohr Estates South Ridge ,Syrah, 2018 pris 169 kr SB 2332

Kershaw Clonal Selection Elgin Syrah, 2018 pris 399  SB 95595

Ge bort/bli medlem i Munskänkarna

Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!

Förmåner

  • Tidningen In Vino – 6 nr per år
  • Löpande utskick av vinrecensioner
  • Vinprovningar
  • Kursverksamhet

Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)

Ge bort ett medlemskap!

För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.


Bli medlem nu!
42d0fd26-1209-4f95-a4e8-ae590154d39f
1
250
350
-