Kommande vinprovningar
Sherry och mat
Sektion | Partille |
Typ | Temaprovning |
Plats | Tidbloms restaurang, Olskroksgatan 23, 416 66 Göteborg |
Datum/tid | 2019-09-12 kl 18:30 - 21:00 |
Provningsledare | Maria Dahl |
Medlemspris | 450 SEK |
Gästpris | 550 SEK |
Matpris | - |
Lediga platser | 17 st |
Datum då bokning öppnas för…
Sektionsmedlemmar | 2019-08-05 00:00 |
Alla medlemmar | 2019-08-15 00:00 |
Gäster till medlem | 2019-08-15 00:00 |
Sista anmälningsdag | 2019-09-01 |
Hösten första
provning blir kl. 18:30 den 12 september i Tidbloms restaurangs lokaler (notera att vi inte är på Piccolo denna gång). Där kommer vi avnjuta sherry
tillsammans med chark- och ostbricka för att sedan avsluta med något sött.
Maria Dahl, sommelier med en förkärlek för sherry, är
kvällens provledare. Hon kommer att visa olika varianter av sherry som matchar
maten som serveras. Tvärtemot vad många föreställer sig, är all traditionell
sherry torr och passar bra till olika typer av mat. Men det finnas även extremt
söta varianter som går bra ihop med söta efterrätter. Vi kommer att prova olika
varianter:
- Fino –
torr, lätt gul sherry med jästig doft och smak med inslag av hasselnötter,
marsipan, gröna oliver
- Manzanilla –
Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och
blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen.
- Amontillado –
bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre.
- Pedro
Ximenez (PX) – gjort enbart på druvan med samma
namn. Druvan får övermogna, torkas i solen och jäses sedan partiellt så
att det återstår mycket restsocker.
Sherry är Spaniens kanske enda riktigt säregna vinstil (Rioja kommer som en eventuell tvåa). Regionens stora trumfkort är den vita
kalkjorden som kallas för albariza. Den finns i det område som brukar kallas
för Jerez Superior och det är här som de finaste vindruvorna växer. Kalken ger
vinet högre alkoholhalt och mera finess. Hettan, som annars skulle torka ut
rankorna på de vita sluttningarna, minskas av vinden som blåser från havet.
Sherry görs enligt den så kallade solera-metoden. Detta
innebär att sherry alltid är en blandning av viner av olika ålder. Tunnorna som
vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna
som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härifrån vinet tappas
på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 33 % per år) på
ur tunnan ovanför och så vidare.
Varmt välkomna till en spännande provning!
Maten ingår som vanligt i priset
Ge bort/bli medlem i Munskänkarna
Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!
Förmåner
- Tidningen In Vino – 6 nr per år
- Löpande utskick av vinrecensioner
- Vinprovningar
- Kursverksamhet
Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)
Ge bort ett medlemskap!
För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.
Bli medlem nu! Logga in!