Kommande vinprovningar

Sherry och mat

Sektion Partille
Typ Temaprovning
Plats Tidbloms restaurang, Olskroksgatan 23, 416 66 Göteborg  
Datum/tid 2019-09-12 kl 18:30 - 21:00  
Provningsledare Maria Dahl  
Medlemspris 450 SEK  
Gästpris 550 SEK  
Matpris -  
Lediga platser 17 st  

Datum då bokning öppnas för…

Sektionsmedlemmar 2019-08-05 00:00  
Alla medlemmar 2019-08-15 00:00  
Gäster till medlem 2019-08-15 00:00  
Sista anmälningsdag 2019-09-01  

Hösten första provning blir kl. 18:30 den 12 september i Tidbloms restaurangs lokaler (notera att vi inte är på Piccolo denna gång). Där kommer vi avnjuta sherry tillsammans med chark- och ostbricka för att sedan avsluta med något sött.

Maria Dahl, sommelier med en förkärlek för sherry, är kvällens provledare. Hon kommer att visa olika varianter av sherry som matchar maten som serveras. Tvärtemot vad många föreställer sig, är all traditionell sherry torr och passar bra till olika typer av mat. Men det finnas även extremt söta varianter som går bra ihop med söta efterrätter. Vi kommer att prova olika varianter:

 

  • Fino – torr, lätt gul sherry med jästig doft och smak med inslag av hasselnötter, marsipan, gröna oliver
  • Manzanilla – Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen.
  • Amontillado – bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre.
  • Pedro Ximenez (PX) – gjort enbart på druvan med samma namn. Druvan får övermogna, torkas i solen och jäses sedan partiellt så att det återstår mycket restsocker.

 

Sherry är Spaniens kanske enda riktigt säregna vinstil (Rioja kommer som en eventuell tvåa). Regionens stora trumfkort är den vita kalkjorden som kallas för albariza. Den finns i det område som brukar kallas för Jerez Superior och det är här som de finaste vindruvorna växer. Kalken ger vinet högre alkoholhalt och mera finess. Hettan, som annars skulle torka ut rankorna på de vita sluttningarna, minskas av vinden som blåser från havet.

 

Sherry görs enligt den så kallade solera-metoden. Detta innebär att sherry alltid är en blandning av viner av olika ålder. Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 33 % per år) på ur tunnan ovanför och så vidare.


Observera att anmälan stänger den 1/9 så att vi ska hinna  få hem den specialbeställa sherryn som vi ska dricka. 


Varmt välkomna till en spännande provning!

Maten ingår som vanligt i priset

 

Ge bort/bli medlem i Munskänkarna

Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!

Förmåner

  • Tidningen In Vino – 6 nr per år
  • Löpande utskick av vinrecensioner
  • Vinprovningar
  • Kursverksamhet

Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)

Ge bort ett medlemskap!

För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.


Bli medlem nu!
613a6231-29c7-423d-9f6d-aaa000027709
17
450
550
-