Rikssida Logga in
Logga in

Sherry och mat

Sektion
Partille  
Typ
Temaprovning  
Plats
Tidbloms restaurang, Olskroksgatan 23, 416 66 Göteborg  
Datum/tid
2019-09-12 kl 18:30 - 21:00  
Provningsledare
Maria Dahl  
Medlemspris
450 SEK  
Gästpris
550 SEK  
Matpris
-  
Lediga platser
17 st  

Datum då bokning öppnas för...
Sektionsmedlemmar
2019-08-05 00:00  
Alla medlemmar
2019-08-15 00:00  
Gäster
2019-08-15 00:00  

Sista reg.dag
2019-09-01  

Hösten första provning blir kl. 18:30 den 12 september i Tidbloms restaurangs lokaler (notera att vi inte är på Piccolo denna gång). Där kommer vi avnjuta sherry tillsammans med chark- och ostbricka för att sedan avsluta med något sött.

Maria Dahl, sommelier med en förkärlek för sherry, är kvällens provledare. Hon kommer att visa olika varianter av sherry som matchar maten som serveras. Tvärtemot vad många föreställer sig, är all traditionell sherry torr och passar bra till olika typer av mat. Men det finnas även extremt söta varianter som går bra ihop med söta efterrätter. Vi kommer att prova olika varianter:

 

  • Fino – torr, lätt gul sherry med jästig doft och smak med inslag av hasselnötter, marsipan, gröna oliver
  • Manzanilla – Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen.
  • Amontillado – bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre.
  • Pedro Ximenez (PX) – gjort enbart på druvan med samma namn. Druvan får övermogna, torkas i solen och jäses sedan partiellt så att det återstår mycket restsocker.

 

Sherry är Spaniens kanske enda riktigt säregna vinstil (Rioja kommer som en eventuell tvåa). Regionens stora trumfkort är den vita kalkjorden som kallas för albariza. Den finns i det område som brukar kallas för Jerez Superior och det är här som de finaste vindruvorna växer. Kalken ger vinet högre alkoholhalt och mera finess. Hettan, som annars skulle torka ut rankorna på de vita sluttningarna, minskas av vinden som blåser från havet.

 

Sherry görs enligt den så kallade solera-metoden. Detta innebär att sherry alltid är en blandning av viner av olika ålder. Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 33 % per år) på ur tunnan ovanför och så vidare.


Observera att anmälan stänger den 1/9 så att vi ska hinna  få hem den specialbeställa sherryn som vi ska dricka. 


Varmt välkomna till en spännande provning!

Maten ingår som vanligt i priset

 

Mer än bara ett medlemskap

Som medlem i Munskänkarna träffar du inte bara likasinnade vinintresserade människor, du lär dig framförallt mer om vin.

Det här får du som medlem

Som medlem får du tillgång till ett brett utbud av vinprovningar och vinutbildningar till ett förmånligt pris. Du får medlemstidningen Munskänken hem i din brevlåda åtta gånger per år och varje månad kommer ett nyhetsbrev med aktuella vintips direkt till din e-post.

Medlemsavgiften 375 kr avser kalenderår (1 januari - 31 december). Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande år. 

Munskänkarna följer GDPR, ta del av vår Personuppgiftspolicy

 


Bli medlem nu! Logga in!
613a6231-29c7-423d-9f6d-aaa000027709
17
450
550
-

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator och som innehåller information. Cookies används till att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål, val och intressen. Enligt den nya lagen om elektronisk kommunikation behöver vi informera om att vår webbplats använder cookies. Genom att gå vidare på hemsidan godkänner du att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.

Din webbläsare ger en möjlighet att stänga av lagringen av cookies på din dator. Det finns då en risk för att vissa av tjänsterna på webbplatsen slutar att fungera.

OK