Kommande vinutbildningar
Pinot Noir i kombination med mat
Sektion | Åkersberga |
Typ | Vin & mat |
Plats | Trälhavet, Folkets hus i Åkersberga, Stationsgränd 10 |
Datum/tid | 2019-11-10 kl 15:00 - 17:00 |
Provningsledare | Agneta KIndborg och Anders Dahlqvist |
Medlemspris | 400 SEK |
Gästpris | - |
Matpris | - |
Lediga platser | 0 st |
Datum då bokning öppnas för…
Sektionsmedlemmar | 2019-10-13 18:00 |
Alla medlemmar | 2019-10-13 18:00 |
Gäster till medlem | Anmälan ej tillgänglig |
Sista anmälningsdag | 2019-11-03 |
Att öka kunskapen om vilka viner som passar till olika maträtter är en av de vanligaste frågorna vi får. Vi har därför tagit fram ett utbildningskoncept som just ska fokusera på det i form av eftermiddagskurser som varar ca 2-3 timmar. Varje tillfälle är fristående från varandra.
Den första druvan som presenteras i kombination med mat är PINOT NOIR.
Druvan Pinot Noir finner du i viner som är lätta till medelfylliga, eleganta, torra med en god syra och oftast fina kännbara tanniner. Det är en druva som odlas på de flesta av världens kontinenter och det innebär en rik smakvariation.
Ibland är den lite blek och blommigt parfymerad. Den kan också vara en stark virvlande blandning av mogna körsbär, hallon och jordgubbar och den kan också upplevas som muskulös, glödande, yppig, kryddig med toner av mörka körsbär och lakrits.
Pinot Noir är en av världens äldsta druvor och började odlas i Bourgogne redan på 300-talet e-Kr. Så vinmakarna har i generationer haft tid på sig att utveckla vinets kvalitet. Pinot Noir ingår ofta även i Champagne. I denna kurs håller vi oss dock till de röda vinerna.
Pinot Noir-druvan anses vara matvänlig och gifter sig utmärkt med traditionella franska maträtter som exempelvis anka med svamp, dragonkyckling och boeuf bourguinon. Vinerna från varmare klimat tål lite mer kryddor i maträtterna.
På kursen gick vi igenom Pinot Noirs egenskaper, var den odlas, historia, vinodling och vinframställning och om att kombinera Pinot Noir och mat.
Vi provade tillsammans sju olika Pinot Noir viner från flera kontinenter och smakade på maträtter från tre olika kontinenter. Tillsammans motsvarade rätterna en portion för var och en av kursdeltagarna.
Ge bort/bli medlem i Munskänkarna
Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!
Förmåner
- Tidningen In Vino – 6 nr per år
- Löpande utskick av vinrecensioner
- Vinprovningar
- Kursverksamhet
Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)
Ge bort ett medlemskap!
För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.
Bli medlem nu! Logga in!