Kommande vinutbildningar

Pinot Noir i kombination med mat

Sektion Åkersberga
Typ Vin & mat
Plats Trälhavet, Folkets hus i Åkersberga, Stationsgränd 10  
Datum/tid 2019-11-10 kl 15:00 - 17:00  
Provningsledare Agneta KIndborg och Anders Dahlqvist  
Medlemspris 400 SEK  
Gästpris -  
Matpris -  
Lediga platser 0 st  

Datum då bokning öppnas för…

Sektionsmedlemmar 2019-10-13 18:00  
Alla medlemmar 2019-10-13 18:00  
Gäster till medlem Anmälan ej tillgänglig  
Sista anmälningsdag 2019-11-03  


Välkommen till en eftermiddagskurs om druvor och mat söndagen den 10 november mellan 15-17 i Trälhavet i Folkets hus med Agneta Kindborg och Anders Dahlqvist.

Att öka kunskapen om vilka viner som passar till olika maträtter är en av de vanligaste frågorna vi får. Vi har därför tagit fram ett utbildningskoncept som just ska fokusera på det i form av eftermiddagskurser som varar ca 2-3 timmar. Varje tillfälle är fristående från varandra.

Den första druvan som presenteras i kombination med mat är PINOT NOIR.

Druvan Pinot Noir finner du i viner som är lätta till medelfylliga, eleganta, torra med en god syra och oftast fina kännbara tanniner. Det är en druva som odlas på de flesta av världens kontinenter och det innebär en rik smakvariation.

Ibland är den lite blek och blommigt parfymerad. Den kan också vara en stark virvlande blandning av mogna körsbär, hallon och jordgubbar och den kan också upplevas som muskulös, glödande, yppig, kryddig med toner av mörka körsbär och lakrits.

Pinot Noir är en av världens äldsta druvor och började odlas i Bourgogne redan på 300-talet e-Kr. Så vinmakarna har i generationer haft tid på sig att utveckla vinets kvalitet. Pinot Noir ingår ofta även i Champagne. I denna kurs håller vi oss dock till de röda vinerna.

Pinot Noir-druvan anses vara matvänlig och gifter sig utmärkt med traditionella franska maträtter som exempelvis anka med svamp, dragonkyckling och boeuf bourguinon. Vinerna från varmare klimat tål lite mer kryddor i maträtterna.

På kursen gick vi igenom Pinot Noirs egenskaper, var den odlas, historia, vinodling och vinframställning och om att kombinera Pinot Noir och mat.

Vi provade tillsammans sju olika Pinot Noir viner från flera kontinenter och smakade på maträtter från tre olika kontinenter. Tillsammans motsvarade rätterna en portion för var och en av kursdeltagarna.

- Wilhelmshof 2018, Pfalz, Tyskland, nr 20028, 139:-

- Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines 2018, Frankrike, nr 78614, 139:-

- Chateau de Melin 2017, Cote de Beaune, Bourgogne, Frankrike, nr 5496, 189:-

- Irony 2017, Monterey County, Kalifornien, USA, nr 6694, 149:-

- 1865 Pinot Noir, 2016, Vina San Pedro, Valle del Elgui, Chile, nr 2103, 149:-

- Rua 2018, Central Otago, Nya Zeeland, nr 6265, 169:-

- Domaine Rewa 2016, Central Otago, Nya Zeeland, nr 95392, 329:-




Ge bort/bli medlem i Munskänkarna

Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!

Förmåner

  • Tidningen In Vino – 6 nr per år
  • Löpande utskick av vinrecensioner
  • Vinprovningar
  • Kursverksamhet

Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)

Ge bort ett medlemskap!

För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.


Bli medlem nu!
457d56bb-41ed-4b04-b51e-aae501315225
0
400
-
-