Rikssida Logga in
Logga in

Pinot Noir i kombination med mat

Sektion
Åkersberga  
Typ
Vin & mat  
Plats
Trälhavet, Folkets hus i Åkersberga, Stationsgränd 10  
Datum/tid
2019-11-10 kl 15:00 - 17:00  
Provningsledare
Agneta KIndborg och Anders Dahlqvist  
Medlemspris
400 SEK  
Gästpris
-  
Matpris
-  
Lediga platser
0 st  

Datum då bokning öppnas för...
Sektionsmedlemmar
2019-10-13 18:00  
Alla medlemmar
2019-10-13 18:00  
Gäster
Anmälan ej tillgänglig  

Sista reg.dag
2019-11-03  


Välkommen till en eftermiddagskurs om druvor och mat söndagen den 10 november mellan 15-17 i Trälhavet i Folkets hus med Agneta Kindborg och Anders Dahlqvist.

Att öka kunskapen om vilka viner som passar till olika maträtter är en av de vanligaste frågorna vi får. Vi har därför tagit fram ett utbildningskoncept som just ska fokusera på det i form av eftermiddagskurser som varar ca 2-3 timmar. Varje tillfälle är fristående från varandra.

Den första druvan som presenteras i kombination med mat är PINOT NOIR.

Druvan Pinot Noir finner du i viner som är lätta till medelfylliga, eleganta, torra med en god syra och oftast fina kännbara tanniner. Det är en druva som odlas på de flesta av världens kontinenter och det innebär en rik smakvariation.

Ibland är den lite blek och blommigt parfymerad. Den kan också vara en stark virvlande blandning av mogna körsbär, hallon och jordgubbar och den kan också upplevas som muskulös, glödande, yppig, kryddig med toner av mörka körsbär och lakrits.

Pinot Noir är en av världens äldsta druvor och började odlas i Bourgogne redan på 300-talet e-Kr. Så vinmakarna har i generationer haft tid på sig att utveckla vinets kvalitet. Pinot Noir ingår ofta även i Champagne. I denna kurs håller vi oss dock till de röda vinerna.

Pinot Noir-druvan anses vara matvänlig och gifter sig utmärkt med traditionella franska maträtter som exempelvis anka med svamp, dragonkyckling och boeuf bourguinon. Vinerna från varmare klimat tål lite mer kryddor i maträtterna.

På kursen gick vi igenom Pinot Noirs egenskaper, var den odlas, historia, vinodling och vinframställning och om att kombinera Pinot Noir och mat.

Vi provade tillsammans sju olika Pinot Noir viner från flera kontinenter och smakade på maträtter från tre olika kontinenter. Tillsammans motsvarade rätterna en portion för var och en av kursdeltagarna.

- Wilhelmshof 2018, Pfalz, Tyskland, nr 20028, 139:-

- Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines 2018, Frankrike, nr 78614, 139:-

- Chateau de Melin 2017, Cote de Beaune, Bourgogne, Frankrike, nr 5496, 189:-

- Irony 2017, Monterey County, Kalifornien, USA, nr 6694, 149:-

- 1865 Pinot Noir, 2016, Vina San Pedro, Valle del Elgui, Chile, nr 2103, 149:-

- Rua 2018, Central Otago, Nya Zeeland, nr 6265, 169:-

- Domaine Rewa 2016, Central Otago, Nya Zeeland, nr 95392, 329:-




Mer än bara ett medlemskap

Som medlem i Munskänkarna träffar du inte bara likasinnade vinintresserade människor, du lär dig framförallt mer om vin.

Det här får du som medlem

Som medlem får du tillgång till ett brett utbud av vinprovningar och vinutbildningar till ett förmånligt pris. Du får medlemstidningen Munskänken hem i din brevlåda åtta gånger per år och varje månad kommer ett nyhetsbrev med aktuella vintips direkt till din e-post.

Medlemsavgiften 375 kr avser kalenderår (1 januari - 31 december). Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande år. 

Munskänkarna följer GDPR, ta del av vår Personuppgiftspolicy

 


Bli medlem nu! Logga in!
457d56bb-41ed-4b04-b51e-aae501315225
0
400
-
-

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator och som innehåller information. Cookies används till att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål, val och intressen. Enligt den nya lagen om elektronisk kommunikation behöver vi informera om att vår webbplats använder cookies. Genom att gå vidare på hemsidan godkänner du att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.

Din webbläsare ger en möjlighet att stänga av lagringen av cookies på din dator. Det finns då en risk för att vissa av tjänsterna på webbplatsen slutar att fungera.

OK