Kommande vinutbildningar
Druvbetyg grundkurs
Sektion | Helsingborg |
Typ | Druvbetyg |
Plats | Träffpunkt Sköldenborg, Hebsackersgatan 6 i Helsingborg |
Datum/tid | 2020-02-03 kl 18:30 - 20:30 |
Provningsledare | Tina Berthelsen |
Medlemspris | 1500 SEK |
Gästpris | - |
Matpris | - |
Lediga platser | 8 st |
Datum då bokning öppnas för…
Sektionsmedlemmar | 2019-12-10 20:00 |
Alla medlemmar | 2019-12-10 20:00 |
Gäster till medlem | Anmälan ej tillgänglig |
Sista anmälningsdag | 2020-01-27 |
Druvbetyg
Munskänkarnas kurs Druvbetyg är en
grundkurs i vinkunskap som lämpar sig väl för både de som nyligen börjat prova
vin och för den mer erfarne vinprovaren som vill fördjupa sig. Kursens
teoretiska moment inriktas mot vinframställning och vinodling samt grundlig
genomgång av de gröna druvorna Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling samt de
blå druvorna Cabernet Sauvignon, Syrah (Shiraz) och Pinot Noir. De praktiska
momenten fokuserar på att lära sig känna igen de sex huvuddruvsorterna samt hur
klimat och vinframställning påverkar vinstilen. Då vi arbetar med våra doft och
smaksinnen under den sensoriska analysen är vi tacksamma om ni undviker parfym
på kursdagen.
Inga förkunskaper krävs men grundläggande provningsmetodik är bra att kunna inför kursen.
Schema, måndagar mellan kl.18.30-20.30 vid
varje tillfälle:
3
februari LEKTION 1 – INTRODUKTION TILL DE 6 HUVUDDRUVORNA
Vinprovningsmetodik, sensorik, introduktion till kursens 6 druvor
10 februari LEKTION 2– VINODLING I & DRUVAN SAUVIGNON
BLANC
Klimat. Vingårdens läge, mikro- och mesoklimat. Mer om jorden, terroir
17 februari LEKTION 3 – VINODLING II & DRUVAN CHARDONNAY
Vinrankan. Förökning. Klonval. Ympning. Odlingstäthet.
Vinterbeskärning. Knoppbrytning, blomning och fruktsättning. Gallring, trimning.
24 februari LEKTION 4 – VINODLING III & DRUVAN CABERNET
SAUVIGNON
Skörd. Syra. Socker. Aromämnen, mineraler. Tanniner, färgämnen – skal. Skördeteknik. Avkastning – kvantitet – kvalitet. Sjukdomar.
2 mars LEKTION 5 – VINFRAMSTÄLLNING I & RIESLING
EU:s definition av vin. Efter skörden. Åtgärder för justering av musten. Vinframställning – speciellt för vita viner.
9 mars LEKTION 6 – VINFRAMSTÄLLNING II &
DRUVAN SYRAH (SHIRAZ)
Vinframställning
- speciellt för röda viner. Alkoholjäsning. Jäst. Macération carbonique. Malolaktisk jäsning. Pressning.
16 mars LEKTION 7 – VINFRAMSTÄLLNING III &
DRUVAN PINOT NOIR.
Lagring. Omdragning, lagring sur lie, påfyllning, blandning och klarning. Filtrering och stabilisering- Buteljering, tappning. Hygien. Lagring på flaska. Defekter.
23 mars LEKTION
8 – REPETITION AV 6 DRUVOR
Vi tränar på det praktiska och teoretiska provet.
Frågestund.
30 mars PROVTILLFÄLLE
Teoretiskt
och praktiskt prov. Det är valfritt att delta.
Kostnad: 1500 kr. I avgiften ingår kurslitteratur
i form av ett kompendium som tillhandahålls elektroniskt.
Kostnad för viner
tillkommer och betalas vid varje kurstillfälle.
Anmälan: Anmälan görs via hemsidan, där du loggar
in med hjälp av ditt medlemsnummer. Sista anmälningsdag är den 27 januari. För
att kursen ska starta krävs minst 12 deltagare och maxantalet är 15 deltagare. Avanmälan
kan endast göras på email helsingborg@munskankarna.se senast27 januari, därefter debiteras full
kursavgift. Utebliven betalning gäller ej som avanmälan.
Betalning: Görs till den faktura som systemet skickar
ut automatiskt till din mailadress efter slutförd anmälan. Betalning skall vara
oss tillhanda senast 31 januari. Skriv enbart ocr-numret som framgår av fakturan,
då registreras betalningen i vårt medlemsregister. Om du mot förmodan ej erhåller en faktura i
din email vänligen sätt in kursavgiften på vårt bankgiro 5902-2699. Skriv då ditt
namn på betalningen.
Medtag: 6 glas till varje kurstillfälle. Det finns möjlighet att köpa provningsglas inför kursstart.
Frågor: Besvaras av utbildningsansvarig Tina
Berthelsen tina.berthelsen@hotmail.com alt mobil 0709-741700
Varmt
välkomna önskar vi i Helsingborgssektionen.
Ge bort/bli medlem i Munskänkarna
Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!
Förmåner
- Tidningen In Vino – 6 nr per år
- Löpande utskick av vinrecensioner
- Vinprovningar
- Kursverksamhet
Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)
Ge bort ett medlemskap!
För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.
Bli medlem nu! Logga in!