Rikssida Logga in
Logga in

Druvbetyg grundkurs

Sektion
Helsingborg  
Typ
Druvbetyg  
Plats
Träffpunkt Sköldenborg, Hebsackersgatan 6 i Helsingborg  
Datum/tid
2020-02-03 kl 18:30 - 20:30  
Provningsledare
Tina Berthelsen  
Medlemspris
1500 SEK  
Gästpris
-  
Matpris
-  
Lediga platser
8 st  

Datum då bokning öppnas för...
Sektionsmedlemmar
2019-12-10 20:00  
Alla medlemmar
2019-12-10 20:00  
Gäster
Anmälan ej tillgänglig  

Sista reg.dag
2020-01-27  

Druvbetyg

Munskänkarnas kurs Druvbetyg är en grundkurs i vinkunskap som lämpar sig väl för både de som nyligen börjat prova vin och för den mer erfarne vinprovaren som vill fördjupa sig. Kursens teoretiska moment inriktas mot vinframställning och vinodling samt grundlig genomgång av de gröna druvorna Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling samt de blå druvorna Cabernet Sauvignon, Syrah (Shiraz) och Pinot Noir. De praktiska momenten fokuserar på att lära sig känna igen de sex huvuddruvsorterna samt hur klimat och vinframställning påverkar vinstilen. Då vi arbetar med våra doft och smaksinnen under den sensoriska analysen är vi tacksamma om ni undviker parfym på kursdagen.

Inga förkunskaper krävs men grundläggande provningsmetodik är bra att kunna inför kursen.

Schema, måndagar mellan kl.18.30-20.30 vid varje tillfälle:

3 februari    LEKTION 1 – INTRODUKTION TILL DE 6 HUVUDDRUVORNA

                      Vinprovningsmetodik, sensorik, introduktion till kursens 6 druvor

 

10 februari  LEKTION 2– VINODLING I & DRUVAN SAUVIGNON BLANC

Klimat. Vingårdens läge, mikro- och mesoklimat. Mer om jorden, terroir

 

17 februari  LEKTION 3 – VINODLING II & DRUVAN CHARDONNAY

Vinrankan. Förökning. Klonval. Ympning. Odlingstäthet. Vinterbeskärning. Knoppbrytning, blomning och fruktsättning. Gallring, trimning.


 

24 februari  LEKTION 4 – VINODLING III & DRUVAN CABERNET SAUVIGNON

Skörd. Syra. Socker. Aromämnen, mineraler. Tanniner, färgämnen – skal. Skördeteknik. Avkastning – kvantitet – kvalitet. Sjukdomar.


 

2 mars          LEKTION 5 – VINFRAMSTÄLLNING I & RIESLING

EU:s definition av vin. Efter skörden. Åtgärder för justering av musten. Vinframställning – speciellt för vita viner. 

 

9 mars          LEKTION 6 – VINFRAMSTÄLLNING II & DRUVAN SYRAH (SHIRAZ)

Vinframställning - speciellt för röda viner. Alkoholjäsning. Jäst. Macération carbonique. Malolaktisk jäsning. Pressning.

16 mars        LEKTION 7 – VINFRAMSTÄLLNING III & DRUVAN PINOT NOIR.

Lagring. Omdragning, lagring sur lie, påfyllning, blandning och klarning. Filtrering och stabilisering- Buteljering, tappning. Hygien. Lagring på flaska. Defekter. 

23 mars        LEKTION 8 – REPETITION AV 6 DRUVOR

                      Vi tränar på det praktiska och teoretiska provet. Frågestund.


 

30 mars        PROVTILLFÄLLE

                      Teoretiskt och praktiskt prov. Det är valfritt att delta.

                      

 I Druvkursen ingår inget tryckt utbildningsmaterial men vi kommer att lägga ut kursmaterial i en gemensam Dropbox till vilken varje deltagare kommer att få tillgång. Här delar vi med oss av ett kompendium som tagits fram av Munskänkarna centralt samt presentationsmaterialet från varje kurstillfälle. Det inledande kapitlet sid 5-10 i kompendiet förväntas ni ha läst in till första kurstillfället

Kostnad:       1500 kr. I avgiften ingår kurslitteratur i form av ett kompendium som tillhandahålls elektroniskt.

Kostnad för viner tillkommer och betalas vid varje kurstillfälle.

                     

Anmälan:      Anmälan görs via hemsidan, där du loggar in med hjälp av ditt medlemsnummer. Sista anmälningsdag är den 27 januari. För att kursen ska starta krävs minst 12 deltagare och maxantalet är 15 deltagare. Avanmälan kan endast göras på email helsingborg@munskankarna.se senast27 januari, därefter debiteras full kursavgift. Utebliven betalning gäller ej som avanmälan.

 

Betalning:     Görs till den faktura som systemet skickar ut automatiskt till din mailadress efter slutförd anmälan. Betalning skall vara oss tillhanda senast 31 januari. Skriv enbart ocr-numret som framgår av fakturan, då registreras betalningen i vårt medlemsregister.  Om du mot förmodan ej erhåller en faktura i din email vänligen sätt in kursavgiften på vårt bankgiro 5902-2699. Skriv då ditt namn på betalningen.

 

Medtag:        6 glas till varje kurstillfälle. Det finns möjlighet att köpa provningsglas inför kursstart. 

 

Frågor:          Besvaras av utbildningsansvarig Tina Berthelsen tina.berthelsen@hotmail.com alt mobil 0709-741700

 

Varmt välkomna önskar vi i Helsingborgssektionen.

 

Mer än bara ett medlemskap

Som medlem i Munskänkarna träffar du inte bara likasinnade vinintresserade människor, du lär dig framförallt mer om vin.

Det här får du som medlem

Som medlem får du tillgång till ett brett utbud av vinprovningar och vinutbildningar till ett förmånligt pris. Du får medlemstidningen Munskänken hem i din brevlåda åtta gånger per år och varje månad kommer ett nyhetsbrev med aktuella vintips direkt till din e-post.

Medlemsavgiften 375 kr avser kalenderår (1 januari - 31 december). Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande år. 

Munskänkarna följer GDPR, ta del av vår Personuppgiftspolicy

 


Bli medlem nu! Logga in!
a6976372-d013-4595-9705-ab1f014ffee1
8
1500
-
-

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator och som innehåller information. Cookies används till att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål, val och intressen. Enligt den nya lagen om elektronisk kommunikation behöver vi informera om att vår webbplats använder cookies. Genom att gå vidare på hemsidan godkänner du att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.

Din webbläsare ger en möjlighet att stänga av lagringen av cookies på din dator. Det finns då en risk för att vissa av tjänsterna på webbplatsen slutar att fungera.

OK