Välkommen till Munskänkarna Västerås

Vår målsättning är att presentera spännande och utvecklande vinprovningar och vinkurser i studiecirkelform för såväl nybörjaren som den erfarne vinkännaren.

Provningar

Ungefär en gång i månaden träffas vi för vinprovning vid Kårhuset Restaurang Snabba Snigeln, Mälardalens Universitet. Byggnaden är röd. Tillfart Vasagatan eller Kristiansborgsallén. Medlemmar kan gärna ta med gäster till provningar så att dom får prova på den trevliga atmosfären.

Aktuella provningar, se Kommande vinprovningar på denna sida där också anmälan till provningar hanteras. 

 

Utbildningar

Sektionen håller varje år olika former av utbildningar, ofta i studiecirkelform. För ytterligare information, kontakta utbildningsansvarig Lennart Sjölund.

Anmälningar för aktuella kurser görs på denna hemsida under Utbildningar.

 

Aktuellt

 • Jultävling: Bästa vinvitsen
  Riks

  Publicerat:

 • Årets bästa vin: Tre spanska mästare
  Riks

  Publicerat:

 • 2023 års resestipendiater
  Riks

  Publicerat:

På gång

Kommande vinprovningar Visa alla
 • Preliminär - Årsmöte + Valpolicella, prisvinnare mot storsäljare - klassisk mot russin

  Hahrska palatzet - 2023-02-23

 • Vinets dag, 2022 års bästa/mest prisvärda viner (stationsprovning)

  Restaurang Glada Gåsen - 2023-03-06

Utbildningar
 • Sektionsvintävling

  Medborgarskolan - 2023-01-28

 • Druvbetyg - Gult märke

  Medborgarskolan - 2023-02-12

Mer om oss

Årets bästa vin

Årets bästa vin är ett nytt initiativ i föreningen Munskänkarna. Temat för 2022 års upplaga var Spanien och de tre kategorierna rött respektive vitt vin samt sherry.

In Vino

I Munskänkarnas medlemstidning In Vino möter du profiler i vinvärlden, läser om trenderna och får följa med till vingårdar. Självklart tipsar vi om vinet och maten som sätter guldkant på tillvaron.

Vinrecensioner

Redan 1966 började Munskänkarna regelbundet att recensera viner – först i Sverige. Våra två provningsgrupper bevakar löpande Systembolagets sortiment och bedömer viner utifrån kvalitet, prisvärde och typicitet.

Årets vinort

Årets vinort 2023 är Bolzano i Alto Adige – Italiens nordligaste och mest alpina vinregion. Med sin historiska koppling och närhet till Österrike är det lite av en blandning av germansk stringens och italiensk charm.