Årets vinort 2023 är utsedd

Årets vinort 2023 är utsedd

Årets vinort 2023 är Alto Adige i Sydtyrolen, Italiens nordligaste och mest alpina vinregion. Beläget i ett bedövande vackert landskap där de högst belägna vingårdarna ligger på omkring 1 000 meter över havet.

Med sin historiska koppling och närhet till Österrike är Sydtyrolen lite av en blandning av germansk stringens och italiensk charm. Alto Adige är med sina knappt 5 500 hektar egentligen ingen storleksmässigt imponerande vinregion, men rikedomen på druvor är stor och har starka internationella inslag. Längs de gröna dalgångarna omgivna av majestätiska berg växer pinot blanc, riesling, chardonnay, pinot noir och lagrein, för att bara nämna några av druvorna. Högst status har de vita vinerna och regionen räknas som ett av de allra främsta vitvinsområdena i Italien. 

300 soldagar per år och fyra välkomnande årstider gör att regionens besöksfönster är vidöppet året runt. Huvudorten heter Bolzano och är en mellanstor stad som både erbjuder småskaligt gemyt samt lite större utbud av kultur och kulinariska upplevelser. Med andra ord, ett perfekt besöksmål för alla vinälskare.

Under kommande år får du som är medlem i Munskänkarna chansen att fördjupa dina kunskaper i denna spännande region! 

 

Foto: Alto Adige Wine/Tiberio Sorvillo