Gurkgazpacho och champagne

Skrivet av: Recept ur boken “Lättlagade Bufféer för hela året” av Maud Onnemark som Vinbanken också recenserat.

Gurkgazpacho passar utmärkt på en somrig vegobuffé eller som en starter. Servera kyld med ett glas champagne för bästa feststämning.

Mousserande viner passar i regel bra till svala, kalla rätter. För extra feststämning serveras champagne. Denna rätt är enkel att förbereda och mycket enkel att servera.

Mixa soppan i god tid, förvara i kylskåp fram till servering när man häller upp i små glas. Toppa med myntablad och servera med en kaffesked.

RECEPT | Gurkgazpacho, 12 portioner till buffé

2 gurkor, ca 800 g
2 dl gröna ärter
1 burk kokosmjölk, 400 g
ca 2 msk hackad färsk mynta
1 tsk salt
ca 3 msk pressad lime eller citron

Garnering
små myntablad

Gör så här
1. Skär gurkorna i bitar. Mixa dem tillsammans med ärterna, tillsätt kokosmjölk och mynta.
2. Mixa till en slät soppa.
3. Smaka av med salt och pressad lime eller citron.
4. Servera soppan kyld i små glas och dekorera med små myntakvistar.

Vin till gurkgazpacho

1. Palmer & Co Vintage Brut 2012 (7867), 379 kr

Torr, medelfyllig, nyanserad fruktighet av äpplen, mogen citrus samt apelsin med inslag av bröd, mineral och en knivsudd honung. Lång eftersmak. Utmärkt val i bättre, mer uppskruvad kvalitet för moderat peng.
Betyg: 4

För fler vintips av mousserande se TOPP 10 – mousserande under 200 kr. Litet tips bara: denna rätt smakar bäst med torrt mousserande!
Bästa champagne, se topplistan.