Sicilianska skatter

Recept: Tove Nilsson

Fascinerande viner av unika druvsorter – och ett kök som älskas över hela världen. Välkommen att smaka på Sicilien, Medelhavets största ö!

Kanske är det solen, närheten till havet, eller vulkanen Etna. ”Hon”, enligt sicilianarna, som vakar över ön och ständigt håller invånarna på helspänn. Förmodligen är det en kombination av alltihop, och att Sicilien i dag gör några av världens mest spännande viner, som lockar när vin möter mat på Medelhavets största ö.

Sicilien är ett lapptäcke av kulturer, både ­arkitektoniskt, gastronomiskt och vinmässigt. Här har greker, kartager, fenicier och romare slagits om makten och satt sina spår. Ja, här finns även influenser från Iberiska halvön. Med sin storlek och sitt centrala läge mitt i Medelhavet är det inte så konstigt att många varit intresserade av Sicilien under åren fram till Italiens enande på 1800-talet. Trots det känns ön omiss­kännligt ­italiensk, ja till och med typiskt syditaliensk. ­Maten är vida välkänd, och vinmässigt är Sicilien en av landets viktigaste regioner.

Sicilien var tidigt synonymt med stark­vinet marsala från staden med samma namn på den västra sidan ön. I övrigt gjordes enkla ­viner som ibland såldes i bulk till andra regioner, ja till och med till andra länder, för att där buteljeras som exempelvis vermouth. Under slutet av 1900-­talet skedde en uppryckning av kvaliteten. En satsning på internationella druvsorter gjordes, där chardonnay, syrah och merlot hörde till dem som satte Sicilien på världsvinkartan. ­Samtidigt började intresset för starkvin sjunka och ­marsalaproducenterna fick tänka om.

Catarratto – Siciliens mest odlade druvsort – och grillo blev nu i stället för starkvin till friska vitviner som växte i popularitet. Grillo räknas i dag som en av Italiens bästa vitvinsdruvor. Öns ”egen” blå druvsort, nero d’avola, slog vid samma tidpunkt igenom stort tack vare sötfruktiga, publik­friande viner som såldes till förmånliga ­priser. Allt eftersom ökade därför omvärldens intresse för de inhemska druvsorterna. Sicilien upplevdes ­spännande och exotiskt, med viner lätta att ta till sig.

I början av 2010-talet var det dags för nästa ­sicilianska vinvåg, då främst från öns östra kust. Från vulkanen Etna kom en nygammal vinstil – ljust rött, kryddigt och smakrikt vin av druvor odlade på uppemot 1 000 meters höjd. Druv­sorten nerello mascalese jämfördes till och med med trendiga pinot noir och nebbiolo. I dess ­kölvatten smög sig även vitt vin från de höga höjderna ut i världen, gärna tillverkat av carricante som på ­sistone blivit många vinälskares nya favoritdruva.

Och det var inte bara på Etna det hände. ­Mellan städerna Avola och Vittoria fortsatte arbetet med nero d’avola i en seriösare, mer matvänligt strukturerad stil. Där tog också en ny ­generation ­vinmakare tillbaka antika tekniker såsom jäsning och lagring i amforor. Både där och på Etna sågs också ett intresse för naturvinsfilosofin, vilket gjorde ­Sicilien trendigt bland unga vindrickare på vin­barer världen över.

Och där befinner vi oss nu. Med ett Sicilien vars vinindustri har minskat i kvantitet men ökat i ­kvalitet och nyansrikedom. De internationella druvsorterna finns kvar, men det är de lokala som fascinerar oss mest. Från väster till öster, från norr till söder på Medelhavets största ö. Till allt det goda som sol, hav, berg och kulturer genom ­historien bjuder på tallriken.


Text:
Anders Melldén
Foto: Susanna Blåvarg 
Styling: Maja Norrby

Pasta con le sarde

Gammal specialitet som förekommer i en mängd varianter på Sicilien – ofta med bucatini, fänkål, russin och pinjenötter. Rättens sälta och citrus gifter sig fint med krispigt vin på druvan carricante.

4 portioner

Ingredienser
350 g spagetti
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl brödsmulor (helst rostat surdegbröd som mixats till ströbröd)
0,5 dl hackad persilja
1 burk sardiner i olivolja
1 citron
Olivolja
Salt

Gör så här:
1. Koka spagettin i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
2. Svetta 3 vitlöksklyftor i 0,5 dl olja i en stekpanna.
3. Blanda brödsmulor med finhackad vitlöksklyfta och persiljan.
4. Ta över den kokta pastan direkt från kastrullen med en pincett (så det följer med en del pastavatten) till stekpannan med vitlök. Sväng runt så att pastavattnet från pastan blandas med den goda vitlöksoljan.
5. Sväng in bitar av sardiner i pastan och hälften av brödsmulet. Riv ned citronskal och pressa i halva citronen. Smaka av med salt.
6. Servera direkt toppat med mer brödsmulor.

Vintips
Etna Bianco 2022, Benanti, lanseras i tillfälligt sortiment den 9 februari, nr 9417101, 229 kr

Krispigt, mineraldrivet vin med citrusorienterad fräschör och viss oljighet – en utmärkt matchning till pastan med både sälta och tillsats av citrus. Familjeproducenten Benanti är ett pålitligt val för den som vill bekanta sig med Etna. Med varsamt handlag lyfter man fram sina olika vingårdslägen, i det här fallet inhemska carricante som vuxit på sandiga vulkanjordar på 700–950 meters höjd.

Alternativ:
Pietrarizzo Etna Bianco 2021, Tornatore, nr 59541 (order­vara), 251 kr

Caponata med grillad fisk

En historisk allmogerätt som lyfter till högre höjder tillsammans med grillad havsabborre – och ett vin på druvan grillo som tidigare mest använts i produktionen av marsala.

5–6 portioner

Ingredienser
1 aubergine, tärnad
1 zucchini, tärnad
2 röda paprikor, tärnade
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk körsbärstomater på burk
½ dl kapris
2 havsabborrar, urtagna och fjällade
Olivolja
Salt

Gör så här:
1. Blanda auberginetärningarna med ½ tsk salt och låt stå cirka 10 minuter.
2. Stek alla grönsaker i en stor gryta i 1 dl olja tills de fått fin färg och blivit riktigt mjuka.
3. Tillsätt tomat samt 1 dl vatten och låt småputtra under lock cirka 20 minuter, rör om då och då.
4. Tillsätt kapris och smaka av med salt.
5. Hetta upp grillen eller stekpannan. Stek fisken i olja på hög värme cirka 10–15 minuter runtom. Kontrollera att den lossar från benen och är klar.
6. Servera fisken tillsammans med caponatan på ett stort fat.

Vintips
Grillo Sicilia 2022, Catalano, nr 57264 (ordervara), 221 kr

Vårvibbar i glas och på tallrik! Vinets inbjudande, aromatiska karaktär bryter av snyggt mot fiskens distinkta grillsmak och möter upp med caponatan. Catalano Grillo har fått 14 poäng av Munskänkarnas provningsgrupp och klassas som prisvärd.

Alternativ:
Mandarossa Grillo Costadune 2021, Cantine Settesoli, nr 73155 (ordervara), 141 kr

Involtini di melanzane

Ännu en klassiker som vittnar om öns koloniala historia. Aubergine, melanzane, lär ha introducerats av 900-talets arabiska erövrare. För dubbel umami, prova med Occhipintis Nero D'avola.

4 portioner

Ingredienser
1 burk körsbärstomater
3 auberginer, skivade på längden
2 gula lökar, finhackade
6 skivor vitt surdegsbröd, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
50 g pinjekärnor
½ dl hackad basilika
50 g riven parmesan
Olivolja
Salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta en ugnsform (ca 20 x 30 cm) och häll i 3 msk olja, körsbärstomater och 2 dl vatten. Salta och peppra. Ställ i ugnen.
3. Salta aubergineskivorna och låt ligga 10 minuter. Torka av och stek i olja. Lägg åt sidan.
4. Hetta upp pannan med några matskedar olja och fräs löken mjuk. Tillsätt brödet och stek tills det fått färg.
5. Tillsätt vitlök, tomatpuré och pinjekärnor. Stek några minuter.
6. Lägg lite fyllning på aubergineskivorna och rulla ihop. Lägg i ugnsformen med tomatsåsen som nu är varm från ugnen.
7. Toppa med parmesan och gratinera i ugnen cirka 10 minuter.

Vintips
Siccagno Nero d’Avola 2020, Arianna Occhipinti, lanseras i tillfälligt sortiment 22 mars, 339 kr

Namnet Arianna Occhipinti är synonymt med den moderna kvalitetsutvecklingen på Sicilien – detta tack vare balanserade, rena och autentiska viner. Historien om detta underbarn som startade sin vinmakarkarriär redan som tonåring tål att upprepas. Hennes kryddiga nero d’avola är ett paradexempel på vad druvan kan åstadkomma i rätt händer. Tillsammans med involtini melanzane får vi en hjärtevärmande historia med dubbelt upp av umami. Lufta vinet ordentligt innan servering!

Alternativ:
Plumbago Nero d'Avola 2019, Planeta, nr 71800 (ordervara), 171 kr

Arrosto all'arancia

"Secundo piatto" i kryddigt möte med bästa sortens nerello mascalese från Etna.

4 portioner

Ingredienser
4 fläskkotletter
4 apelsiner (gärna blodapelsin), klyftade
4 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk rosmarin
3 msk olivolja
50 g smör
Salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Salta och peppra kotletterna.
2. Stek runt om i olja i en stor stekpanna cirka 5 minuter. Låt dem få fin gyllenbrun färg.
3. Tillsätt smör, krossade vitlöksklyftor, ­apelsinhalvor och rosmarin.
4. Låt steka ytterligare 5 minuter på medelvärme så att apelsinerna läcker ut god saft i pannan. Vitlök och rosmarin ska puttra i fett och apelsinjuice.
5. Servera direkt tillsammans med den goda skyn.

Vintips
Etna Rosso San Lorenzo 2019, Girolamo Russo, nr 57476 (ordervara), 521 kr

Den varierade jordmånen på Etnas sluttningar har gett upphov till jämförelser med den komplexa vinmarken i Bourgogne. I dag räknar man till 142 så kallade contrade (distrikt) i den halvmåneformade odlingszonen på vulkanens sluttningar. Nordliga San Lorenzo är ett av dem och härifrån kommer druvorna, nerello mascalese samt en liten andel nerello cappuccio, till detta vin från den välrenommerade producenten Girolamo Russo. De specifika förutsättningarna ger upphov till en stram och kryddig stil som funkar fint ihop med fläskköttets brynta smaker och apelsinparfym. Ju mer sky på tallriken, desto mer tämjer du vinets strävhet.

Alternativ:
DeAetna Rosso 2021, Terra Constantino, nr 2400, 187 kr
Etna Rosso 2021, Graci, nr 50737 (ordervara), 301 kr