Amarone i 2018 års tappning

Skrivet av: Gunnar Swenson

Fullt fokus på amarone var det för Munskänkarnas Gunnar Swenson som begav sig till Amarone Opera Prima i Verona för att prova årgång 2018 – och ta ett snack med presidenten för Consorzio Tutela Vini Valpolicella.

Inför en samlad vinpress presenterades ett av Italiens ikonvin, amarone, i ny årgång under Amarone Opera Prima i Verona – vinorganisationen Consorzio Valpolicellas viktigaste vinarrangemang. Eftersom Amarones produktionsprocess är minst fyra år presenterades i år årgång 2018.

Det var under två dagar, 5–6 februari 2023, som de inbjudna fick ta del av Master Classes och presskonferenser med redovisningar om hur utvecklingen i Valpolicella är både vad gäller vinproduktion, försäljning och givetvis en genomgång av den nya årgångens växt- och produktionsbetingelser. Därefter provades den nya årgångens viner från ett stort antal producenter, blint eller öppet.

Enligt en analys gjord av Giambattista Tornielli, ass professor i vinodling på Veronas universitet, kännetecknas årgång 2018 av generellt instabilt väder, med mer nederbörd än vanligt i mars och maj, vilket är viktiga månader för fruktsättning. Druvmognaden var i normal tid med balanserade sockermängder och skörden, som var större än vanligt, skedde några dagar tidigare än normalt. Torkperioden startade därför något tidigare än normalt och avslutades också något tidigare än normalt.

– Sammantaget är 2018 en välgjord årgång med Valpolicellas typicitet vad gäller ingående druvor och produktionsmetod, säger professor Tornielli. 

I provningslokalen fanns möjlighet att prova 67 vinerna öppet eller blint, professionellt servat av italienska sommelierföreningen. Jag valde det senare, vilket innebar att jag inte visste vilken producent som gjort vinet. 50 viner var buteljerade och 17 fatprover och fokus låg på de redan buteljerade vinerna, eftersom det är svårt att bedöma ett vins slutliga utveckling i ett fat innan det buteljeras, flasklagras och finns till försäljning i butik.

Av de provade vinerna som finns på Systembolaget stack några ut. Amarone Massimago Conte Gastone 2018 i mer traditionell stil med fräsch fruktighet, balanserade torktoner, lätt eldighet samt syra och tanniner i avslutande harmoni. En balans mellan kraft och elegans. Av den nya, slankare stilen utmärkte sig Amarone Monte del Frà Tenuta Lena di Mezzo 2018. Fruktigt, kryddigt, blyga torktoner och syra och tanniner i avslutande harmoni.

Det generella intrycket är att många producenter har övergivit den svulstiga, koncentrerade stilen och har nu nedtonade torktoner och en slankare framtoning. Detta gäller även vinerna med en mer traditionell stil där torktonerna är i behaglig balans med syra och frukt. Syran i vinerna är tydligare liksom tanninerna. Sammanfattningsvis är årgångens viner slankare och drick- och matvänliga redan nu. Mitt betyg på årgången är 3+/4.

Jag passade även på att göra en intervju med Christian Marchesini, president för Consorzio Tutela Vini Valpolicella. 

Hur skulle du vilja beskriva amarones utveckling?
– Det är två viktiga faktorer i appellationen Valpolicellas och amaronevinets utveckling. Den ena är hållbarhet. Under de senaste tio åren har vingårdar som sköts på ett hållbart sätt ökat från 3 till 35 procent. Av dessa är 15 procent biodynamiska och ökande. Fokus på hållbar vinproduktion är förståelig om man tittar på den andra faktorn som är föryngring. Under de senaste tio åren har en hundraprocentig ökning av vingårdar skötta av vinproducenter under 40 år skett. Dels som ett generationsskifte i befintliga vingårdar där den äldre generationen arbetar kvar, men har överlåtit drift till sina barn. Dels genom nya, yngre ägare. Consorziet har därför bildat en ”ungdomsgrupp” där ledningen regelbundet träffar gruppens medlemmar och resonerar om Valpolicellas framtid. På så sätt investerar vi också i Consorziets framtida ledning och utveckling. 

Om vi fokuserar på försäljningen, hur har den varit?
– 2022 avslutades på ett positivt sätt. Vi säljer mer amarone än vi kan producera. Efterfrågan är stor både på årets och på äldre årgångar även om det finns variationer mellan exportländerna. I Valpolicella produceras mellan 15 och 17 miljoner flaskor Amarone allt beroende på årgång. De flesta år är normala, men exceptionella år finns också. Exempelvis 2014 med kyla, regn och hagelstormar, som på sina ställen förstörde skördarna och därför producerades endast 50 procent amarone av årgången. Men, mer än 15–17 miljoner flaskor kan det inte bli på grund av att det inte finns ytterligare mark lämplig för vingårdar. Under 2022 var försäljningen bra även om vi kan se vissa förändringar. Om vi tittar på värdet av exporten till USA och Canada har USA ökat med 24 procent, Canada med 16 procent. I Europa har Schweiz ökat med två procent. Däremot har England minskat med två procent, och Danmark med sju. Tyskland har en rejäl nedgång med 15 procent. Sverige, ditt hemland, fortsätter att öka, i år med 6 procent . I Asien har Kina återstartat efter Covid med 22 procents ökning. Den fortsatta utmaningen för Amarone blir att behålla de historiska marknaderna samt att fortsätta öppna upp nya marknader, exempelvis Vietnam.

Amarones stil har förändrats under de senaste 20 åren. Hur skulle du vilja beskriva den nu?
– Vi rör oss mot en lättare, elegantare stil med lägre restsockerhalt. Det är flera orsaker till detta, där den centrala är klimatförändringarna. Vinproducenterna har gått tillbaka till pergola som uppbindningssystem som skyddar druvorna mot för snabb mognad och med höga sockerhalter och alkohol som följd. På så sätt kan druvornas mognad och sockerproduktion balanseras vilket också balanserar alkoholen i vinet. Consorziet har också genomfört studier på druvan corvinone som visar att den klarar klimatförändringarna på ett bra sätt. Därför har vi sedan fyra år förespråkat en ökad inblandning av corvinone i vinet som tillsammans med corvina, rondinella, molinara eller annan lokal druva ger ett slankare, fruktigare vin. På så sätt har vinet förändrats mot en lättare, elegantare stil med lägre restsocker och torkextrakt. Sammantaget möter det också marknadens efterfrågan på en lättare vinstil.

Är amaronehypen över?
– Vi ser ett fortsatt stabilt intresse för vinet. Av årets årgång 2018 är redan stora delar av produktionen såld. Bara fem miljoner av de 17 miljoner producerade flaskorna finns kvar. Så amaronehypen är inte över. Den ”nya” stilen är egentligen en återgång till 1980-talets amaronestil med viner som har fräschör, elegans med låg restsötma och som är lätta att kombinera med olika maträtter. Jag är övertygad om att det är rätt väg för amarone.

Foto: Gunnar Swenson och Erik Milles