Argentinas första dam

Skrivet av: Caroline Edgren

Sedan 1981 har Susana Balbo brutit ny mark i Sydamerikas största vinland, bland annat genom att fokusera på vitt vin.

Argentina må förknippas med malbec, men hos Susana Balbo består hela 40 procent av produktionen av vitt vin. Det är avsevärt högre än landets totala produktion där bara 16 procent utgörs av vin gjort på gröna druvor.

Vit utmaning

Mest känt är förmodligen hennes Signature White Blend, en blommig och frisk berättelse om aromatiska druvor och höghöjdsodling. Vinet är resultatet av en kastad hand­­s­ke – en konversation med en av landets främsta vinjournalister som frågade henne varför det inte görs någon vit blend i Argentina. När Susana Balbo blev svaret skyldig utmanade journalisten henne att ta fram en, eftersom hon är kvinnan som får saker att hända i Argentina. År 2016 lanserades den första årgången, och den udda formen på flaskan är en del av en genomtänkt strategi:

– Med vin från ett land som Argentina, som fortfarande räknas som ett lite mindre intressant ursprung, måste man sticka ut. En ovanlig form på flaskan är mitt sätt att få människor att välja mitt vin, avslöjar Susana Balbo.

 

Kvalitet före kvantitet

Att sticka ut är faktiskt något av Susana Balbos kännetecken. År 1981 blev hon Argentinas första kvinnliga enolog. Och i stället för kvantitet valde hon, som ledstjärnan i dåtidens inhemska vinindustri, att satsa på kvalitet.

– Kvalitet är den bästa marknadsföringen. Lojala kunder kommer tillbaka, menar hon.

Efter ett antal år som vinmakarkonsult och jobb på kända vinerier som Catena Zapata startade Susana Balbo eget 1999. När hon själv får bestämma är de viktigaste parametrarna innovation och lärprocesser. I vineriet experimenteras det därför vilt med fatstorlekar, jäststammar, lagringsmetoder, jästemperaturer och druvor, vilket också är skälet till att antalet produktlinjer och viner är omfattande. Här samsas till exempel fatjäst torrontés med yppig rosé, terroirpräglad malbec och bordeauxblend med lagringspotential.

Hon agerar också förebild i Argentina genom att engagera sig i hållbarhet. Förutom att all odling sköts ekologiskt satsar hon på privata sjukvårdsförsäkringar och språkutbildning för sin personal.

Nytt lyxhotell

Ett helt nytt kapitel i hennes liv är det lilla lyxhotellet i Luján de Cuyo med sju rum – samtliga med individuella spaanläggningar. Med en privat konstsamling som stämningshöjande inslag är detta sannolikt den optimala miljön att prova sig igenom vinerna från Argentinas första dam. Om du har omkring 10 000 kronor över, vill säga.