Blindträff

Skrivet av: Caroline Edgren

Över ett glas cabernet franc från Loire berättar Cecilia Bundy hur hon övat upp sin blindprovningsförmåga till en exceptionell nivå.

Cecilia Bundy och jag har bokat en digital blindträff över ett glas vin som hon har valt. Vi provar Charles Joguets Les Petites Roches – ett vin som hon faktiskt provat på plats hos producenten i Chinon sommaren 2021 när hon skrev sin 3-betygsuppsats om vin och mat längs Loire. Vinet är slankt, elegant och bjuder på söt, mörkbärig primärfrukt med inslag av saltlakrits, en silkig kropp, kritiga tanniner och relativt hög syra. Josigt och lättdrucket, utan att vara banalt.

Bäst någonsin

Cecilia konstaterar att det skulle ha varit knepigt att sätta vinet blint, eftersom den karaktäristiska svarta vinbärstonen och de gröna, paprikaliknande inslagen är nedtonade. Och hon om någon borde veta. När hon gick upp på det praktiska 3-betygsprovet hösten 2021 fick hon 81 poäng av 108 möjliga. Bästa resultatet sedan poängsystemet gjordes om 2007. Vad är hemligheten bakom en sådan bedrift?

– Det var en arbetsseger, mycket vilja, pannben och hårt arbete. Jag började intensivträna tre månader innan provet, dels genom organiserade träffar med andra munskänkar som också skulle gå upp på provet, dels genom att prata med goda vänner som har klarat det tidigare. Jag skaffade också en ”PT” i form av Erik Grödahl (regionordförande i Norrbotten) som skickade över viner som jag fick blindprova och sedan talade vi om dem, berättar Cecilia.

Men mest av allt handlade det om att nöta. De sista veckorna innan provet hade hon 60 viner hemma som hon provade dagligen – ett strategiskt urval av vitt, rött och sött/starkt ur Systembolagets standardsortiment. Slemhinnorna i munnen tog en hel
del stryk.  

Doftbiblioteket viktigt

Cecilia tror att alla har möjlighet att öva upp sin förmåga på samma sätt som hon. Det som möjligen varit hennes fördel är att hon, enligt vännerna,
alltid har luktat på allting.

– När jag håller kurser för Munskänkarna brukar jag därför uppmuntra deltagarna att bygga upp sitt doftbibliotek. För mig är vin en lika stor doft som smakupplevelse och ju mer man övar, desto mer underlättar det i att sätta ord på upplevelsen – vilket underlättar i samtalet med andra.  

Vin mer än vin

Som för många andra gick Cecilias väg till vinvärlden genom maten och måltidsupplevelsen. Efter en vinkurs på ett studieförbund i Malmö gick hon med i Munskänkarna 2010, utan att känna någon i sektionen. Så här tolv år senare är hon en av drivkrafterna i Helsingborgssektionen och stora delar av hennes umgänge bygger på vingemenskapen.

– Det som är så roligt med vin är att det är så mycket mer än bara vin. Det är historia, kultur, geografi, klimatologi, geologi, kemi, teknik och sensorik – för att inte tala om den sociala aspekten. Vin öppnar så många dörrar. Ett exempel är när jag bodde i Italien under ett par år, då fick jag snabbt vänner som jag har för livet via mitt vinintresse, säger Cecilia.

Förkärlek för italienskt

Tiden i Italien gav förstås en fördjupad kunskap om italienskt vin och om de olika köken. Hon uppskattade den osnobbiga inställningen till lokal mat och lokala viner i kombination – att det inte nödvändigtvis behöver vara de dyraste vinerna från de mest kända producenterna som framhålls.

Inte helt oväntat har hon en viss förkärlek för italienska viner i dag och slår gärna ett slag för de vita, fräscha vinerna från norra delen av Italien gjorda på lokala druvor som nascetta, arneis, timorasso och trebbiano di lugana.

– Jag älskar också bra prosecco från Valdobbiadene och Cartizze, men det är nästan omöjligt att hitta högkvalitativ prosecco i Sverige, konstaterar hon. 

Cecilia Bundys Loire-tips

Producenter
• Domaine Louis Métaireau Grand Mouton, Saint-Fiacre-sur-Maine
• Château Soucherie, Beaulieu-sur-Layon
• Domaine Couly-Dutheil, Chinon
• Domaine Charles Joguet, Sazilly
• Domaine Huet, Vouvray
• Domaine Tinel-Blondelet, Pouilly-sur-Loire
• Domaine Henri Bourgeois, Sancerre

Vinbarer
• Granit cave & bar á vin, Clisson
• L’auberge du Croissant, Rochecorbon

Restauranger
• Restaurangen Le Chenin, Savennière
• Restaurang La Tour, Sancerre

Boende
• Château Sansoucherie Les Pâtis, Vouvray

Annat
Maison de Sancerre, Sancerre

Cecilia Bundy

Bor: Helsingborg.
Dricker helst: Röda viner från Italien, gärna Etna, franska rödviner med slank och elegant kropp, och vita viner från norra Italien. 
Tips på vin och mat i kombination: Pinot noir till torskrygg, potatismos med getost och en rödvinssås med hallon i – en blinkning till röd Sancerre och crottinost från Chavignol.
Favoritkrog i HBG: AnJo.
Favoritvinbar i HBG: L’enotheque.