Château Durfort-Vivens
Gonzague Lurton, slottets ägare, tar emot oss på Durfort-Vivens. Att få ett så personligt mottagande på ett stort slott är en härlig upplevelse, och Gonzagues närvaro i allt arbete ger ett autentiskt intryck. Han månar också om slottets historiska byggnader och inredningar som bevaras i största möjliga mån.
Gonzagues farfar, François Lurton, köpte slottet 1961. I början fick närbelägna Brane-Cantenac, som man också ägde, bistå med både vineri och guldfärgade etiketter. Sedan 2007 har Gonzague valt att återgå till en replika av 1870 års etiketter.
Gonzague Lurton, ägare till Château Durfort-Vivens.
Slottet blev biodynamiskt certifierat 2016, bara två veckor efter Pontet-Canet, efter att man påbörjat övergången redan 2009. Vingårdarna är planterade med 87 % cabernet sauvignon som ofta utgör mer än 90 % av slutblenden till förstavinet. Men sedan certifieringen har det varit tufft. 2016 förlorade man 20 % av skörden i mjöldagg efter en våt vår. 2017 gick bra men 2018 förlorade man 90 % av skörden – en katastrof. Kvaliteten har varit hög men kvantiteten är det stora problemet eftersom biodynamiken inte erbjuder tillräckligt skydd mot sjukdomar.
Nästa stopp på besöket bjuder på en stor överraskning: Gonzague visar stolt upp något unikt för Bordeaux – slottets omfattande användning av terrakottaamforor. Dessa köps från Tava i Toskana De bränns vid 1040 grader och måste ha precis rätt sandinblandning för att ge samma porositet som ekfat. Gonzague är noga med att hålla nere svavelhalten, då svavel kan försämra fruktspektrat och ge skarpare tanniner. Till förstavinet används en tredjedel amforor och två tredjedelar ny ek. De flesta amforor är på 320 liter men den största rymmer hela 750 liter. Totalt har man nu 180 amforor, där vinet får vila i tolv månader.
Ett annat innovativt grepp är att öka antalet viner i portföljen. Slottet har lanserat ett rent cabernet sauvignon-vin, La Nature, som vi provar i årgång 2021. Det är inte oväntat fyllt av svartvinbärstoner, med inslag av grön paprika, en rund och mjuk smak, hög fruktsyra samt lite beska i eftersmaken. Men det som sticker ut mest är valet att buteljera tre olika terroirer separat: Les Plantes, Les Plateau och Les Hameau. Gonzague berättar att vid provningar brukar en tredjedel av gästerna föredra varje vin. Vid besök från USA är det dock vanligt att hela gruppen väljer den fylliga och smakrika Les Plateau.
Les Plantes 2019 kommer från vingårdar med yngre stockar och är det av de tre vinerna som innehåller mest cabernet sauvignon: 88 %, resten är merlot. Det är mjukast och lättast av de tre med en fin frukt. Les Plateau 2019 har 65 % cabernet sauvignon och 35 % merlot. Vinet är stort och fylligt med en djup, dammig och mörk doft av kryddor, gummi och söta körsbär. Les Hameau 2019 har 53 % cabernet sauvignon och 47 % merlot. Smaken är mjuk och sammetslen med plommon, silkeslena tanniner och en ren och fin eftersmak.
Efter detta provar vi Le Grand Vin från samma år som är en blandning av de tre och består av 90 % cabernet sauvignon och 10 % merlot. Detta är ett kraftigare, tätare och mer strukturerat vin med djupare karaktär från ekfaten och det kräver längre lagring. En parfymerad doft av kaffe, ek, vanilj, svarta vinbär följs av en fyllig smak med sandiga tanniner. Efter en fantastisk provning har mörkret fallit och alla andra har gått hem. Det är dags för Gonzague att ta fram stora nyckelknippan och låsa slottet.
Hej då Macken – vi ses i morgon!
Foto: Rickard Albin