Checka in på bodegan

Skrivet av: Caroline Edgren

Tajmingen var långt ifrån den bästa. Mitt under brinnande pandemi slog världens första sherryhotell upp portarna i Jerez. Men trots det har Tío Pepe Hotel varit fullbelagt sedan starten.

Det är lätt att förstå framgången när man kliver in i hotellet. Den 150 år gamla, varsamt renoverade byggnaden är insprängd i den mur som omgärdar områdets mest kända bodega, González Byass, och har tidigare inrymt arbetar­bostäder. En intressant detalj i sammanhanget är att nuvarande vinmakare, Antonio Flores, faktiskt är född i huset.

Tío Pepe Hotel ligger centralt i den historiska delen av Jerez – på ­gång­avstånd av från restauranger, barer och bodegor.  Till buds står 24 rum som ­delats in i kategorierna classic, premium och deluxe. 

För gäster med större plånbok finns dessutom tre rymliga sviter att välja mellan: Oloroso Alfonso y Amontillado Viña AB Junior Suite, Superior Palo Cortado Leonor Junior Suite och Fino Tío Pepe Presidential Suite. Oavsett budget får hotellets gäster en typisk boutiquehotellupplevelse som vilar på en grund av komfort, diskret lyx och strålande vyer över katedralen i centrum av det historiska Jerez. Och sherry förstås. 

Redan vid incheckning bjuds du på ett glas Tío Pepe för att väntan på det minimala pappersarbetet ska kännas uthärdlig, och på rummet väntar påfyllning. 

Vill du hellre ta ett glas sherry i någon annan stil tar du lämpligen hissen upp till Bar Terraza La Atalaya på hotellets tak, där soleran som är inrymd i den angränsande byggnaden aktiverar luktreceptorerna när vinden ligger rätt. Här uppe hittar du även poolen – och hela himlen över en av Andalusiens vackraste städer.