Chianti Classico Collection

Skrivet av: Gunnar Swenson

Consorzio Vino Chianti Classico arrangerade det 32:a Chianti Classico Collection på temat hållbarhet. Under två dagar fick internationell och nationell press möjlighet att prova den nya årgångens viner. Det centrala temat var Chianti Classicos producenters åtagande att verka för en ökad hållbarhet i regionen och för en hållbar framtid.

Chianti Classico Collection genomfördes som tidigare år i Stazione Leopolda, den nedlagda järnvägsstationen i utkanten av Florens centrum. Stazione Leopolda, färdigställd 1848, var stadens första järnvägsstation vilken förband Florens med hamnstaden Livorno. Kort efter tillkännagivandet av kungadömet Italiens enande som statsstat 1861, flyttades all tågtrafik till Florens andra tågterminal och Stazione Leopolda stängdes. Under 1990-talet återöppnades stationen igen, men nu som unikt utställnings- och konferenscenter.

Stazione Leopolda.


09.30 öppnas grindarna till Stazione Leopolda och temat hållbarhet möter besökarna direkt i entrén med Chianti Classicos emblem, den svarta tuppen, tillverkat av levande växter. Hyllor, bänkar och utställningsbord är alla tillverkade av återvunnet material, liksom bomullsväskorna med presskit till besökarna, för att minimera plast och avfall. Detta gäller även alla rester från catering vilket doneras till ett solidaritetsprojekt.


Bakom det skira draperiet som avskiljer entrén från den gamla stationshallen, skymtar på ena sidan provningslokalen med ett centralt bord längs hela lokalen där samtliga 790 olika viner står uppställda. Bordet inramas av uppdukade provningsplatser för samtliga 350 inbjudna skribenter. Den andra delen av den gamla stationshallen och avskild från provningslokalen med ett kraftigt draperi är utställningslokalen, där 217 producenter välkomnar såväl skribenter som allmänhet under tisdagen för att prova deras viner. Eventet är omåttligt populärt och biljetterna säljs fort slut.

 


Efter att ha valt en plats i lokalen är det dags att välja vilka viner att prova. Samtliga viner, årets årgång samt tidigare årgångar, finns både i en fysisk katalog med information om producent och druvsammansättning och på en webblänk där man också beställer de viner man vill prova. Beställningen skickas till en sommelier som tar emot den, plockar vinerna från det centrala bordet och levererar vinerna. En utmärkt service av Associazione Italiana Sommelier(AIS). Grazie Mille!


Kort om Chianti Classico

Chianti Classicos geografiska avgränsning, ett område mellan Florens och Siena, bestämdes redan 1716 genom ett beslut av Toscanas storhertig Cosimo III av Medici. Det var ett av de första i sitt slag i Italien.

Consorzio Chianti Classico bildades 1924, då 33 vinodlare bestämde sig att för att gå samman i en sammanslutning för att ta upp kampen mot vinförfalskning av de populära vinerna från Toscana. Som symbol för sammanslutningen valdes den svarta tuppen, Gallo Nero, vilken numera är en välkänd symbol. I fjol firades 100-årsjubileet av de numera 500 medlemmarna.

Adjektivet Classico lades till genom ett beslut från Jordbruksministeriet för att särskilja vinerna från de viner producerade utanför det sedan 1716 avgränsade området, det vill säga Chianti. 1984 får vinerna från Chianti Classico DOCG -status och 1996 får både Chianti Classico och Chianti DOCG-status.

Chianti Classico är en av Toscanas två dominerande denominationer med 21 procent av den totala vingårdsarealen. Av Toscanas totalt buteljerade 1,2 miljoner flaskor kommer 20 procent från Chianti Classicos tre kategorier, Annata, d v s årets årgång, Riserva och den högsta kvalitetsklassen Gran Selezione, nu också differentierad med introduktionen av UGA, unità geografica aggiuntiva, (AGU, additional geographical unit) eller kommunindelning med utgångspunkten druvornas växtplats. 20 procent av Toscanas DOCG-viner produceras i Chianti Classico där de två högsta klasserna, Riserva och Gran Selezione, står för 43 procent av produktionen och 54 procent av omsättningen.

Viner från Chianti Classico distribueras i mer än 160 länder där USA intar första platsen med 36 procent av försäljningen. Därefter kommer Italien med 20 procent, Kanada med 10 procent, England 7 procent, Tyskland 4 procent och Sverige tillsammans med de nordiska länderna med 5 procent.

– We are very satisfied with the reputation that Chianti Classico continues to grow in all international markets, säger Giovanni Manetti, President Consorzio Chianti Classico.

Vad säger vinlagen?

Om man går tillbaka i historien så uppfanns det moderna chiantivinet, nu Chianti Classico, 1872 av den färgstarke politikern och vinentreprenören Baron Bettino Ricasoli, efter årtionden av experimenterande. Enligt honom ska vinet göras huvudsakligen av sangiovesedruvor med en mindre inblandning av canaiolo för att göra vinet mjukare. 

Idag produceras tre olika kvalitetsklasser för vilka regelverket är olika. För den yngsta årgången, Chianti Classico Annata säger vinlagen att vinet ska innehålla minst 80 procent, max 100 procent sangiovesedruvor från appellationen, den resterande delen röda inhemska eller internationella druvor. Vinet ska lagras minst 12 månader på fat samt ha minst 12 procent alkohol. Vinet får säljas ett år efter skörd.

För Chianti Classico Riserva ska vinet innehålla minst 80 och max 100 procent sangiovese, ha maximalt 20 procent röda inhemska eller internationella druvor, lagras 24 månader varav tre månader på flaska samt ha minst 12,5 procent alkohol. Slutligen, för den högsta kvalitetsklassen Chianti Classico Gran Selezione vilken infördes 2014, säger vinlagen att vinet ska innehålla minst 90 procent och max 100 procent sangiovese och maximalt 10 procent av inhemska röda druvor. Druvorna ska komma från egendomens egna vingårdar som kan vara från enskilda vingårdar, så kallade cru-gårdar, eller från egendomens främsta vingårdar. Vinet ska lagras minst 30 månader varav tre månader på flaska. Vinet ska ha minst 13 procent alkohol.

Årgång 2023

Den totala produktionen var 200 000 hektoliter (alla kvalitetsklasser). Våren 2023 var ovanligt regnig i Chianti Classico såväl som i hela Italien. Detta innebar mycket noggrant arbete i vingårdarna för att undvika eventuella mögelangrepp. De varma juli- och augustimånaderna ledde inte till värmestress tack vare den regniga våren. Värmen gjorde också att druvorna klarade sig från eventuella svampattacker och druvorna nådde optimal mognad. Skördetiden var normal, sangiovese började omkring 20 september och avslutades i början av oktober. På grund av den regniga våren var kvantiteten lägre än normalt, men druvkvaliteten var mycket bra.

Chianti Classico DOCG 2023: provningsnoteringar 

Under Chianti Classico Collections två dagar provar jag samtliga 50 Annataviner, d v s Chianti Classico DOCG 2023. Av dessa var 23 ekologiska. Här följer provningsnoteringar på ett antal viner med angiven druvsammansättning och om de är ekologiskt producerade. Några av vinerna kommer att finnas på vårt Systembolag, andra inte. Avslutningsvis ger jag mitt sammanfattande intryck av årgången.  

Brancaia – organic (100% sangiovese) eko
Rubinröd, Björnbär, mörka bär, Körsbärstoner, kryddighet, mineralitet. Fruktigt, fyllighet, syra och tanniner i bra balans. Angenämt.

Castellare di Castellina Castellare 2023 (95% sangiovese, 5% canaiolo)
Rubinröd. Ungdomlig doft, fruktiga körsbärskärniga toner, mineralitet. Fräsch fruktighet, körsbärskärnighet, balans syra, och tanniner. Ok vin – sapid = angenäm munkänsla

Castello di Volpaia Volpaia 2023 (90% sangiovese 10% merlot) eko
Mörkt röd, mer extraktrik än tidigare viner. Mörkare frukter, björnbär, plommon, mörka körsbär, rostade chokladtoner, kryddighet. Fruktighet, smöriga toner, balans syra och tanniner som hänger kvar i slutet.

Principe Corsini/Villa LeCorti – Le Corti 2023 (95% sangiovese, 5% colorino)
Rubinröd. Rödfruktigt, ren, nedtonade körsbärskärnighet, örter. Rödfruktigt, fräscht, syra och tanniner i balans. Angenäm munkänsla

Ricasoli Brolio 2023 (95% sangiovese, 5% colorino)
Rubinröd, mörka toner. Fräscht rödfruktigt, nästan lite godistoner, mineralitet. Rödfruktigt, körsbär, syra och sammetslena tanniner i bra balans. Klassisk Chianti Classico, Bra vin – Angenäm munkänsla och hög drickbarhet.

Querceto di Castellina L’Aura 2023 – organic (100% sangiovese) eko
Mörkt rubinröd. Mörka bär, björnbär, plommon, körsbär. Mjukt rostade toner, kryddighet. Frukten fräscht rödbärig, syran och tanniner i balans. Bra vin, angenäm munkänsla.

Sammanfattande intryck:
Årgången är generellt sett mycket bra. Självklart uppvisar vinerna olikheter i stilar och druvblandningar. De flesta vinerna har 90% sangiovese vilket är mer än vad vinlagen minst föreskriver, samt resterande del någon av de inhemska druvorna, canaiolo, colorino. En del är 100%. Sangiovese. Inblandningen av merlot och cabernet sauvignon ger en mer avrundad fruktighet med något nedtonad syra, kanske är det mer kommersiellt gångbart. Ekfatslagringen är framträdande i en del viner, men i de flesta fall är de rostade tonerna i bakgrunden, frukten spelar ”första fiol”. Tanninerna är i balans men mer åt det rustika hållet vilka rundas av över tid. Slutintrycket är ett fruktdrivet vin med fräsch syra och tanniner i balans där ektoner, om några, är i bakgrunden.


Årgång 2022

Den totala produktionen var 260 000 hektoliter (alla kvalitetsklasser). Växtsäsongen 2022 var mycket bra. Varken frost eller hagel inträffade vilket kan förstöra skotten och allvarligt påverka både druvkvalitet och skörd. Senare delen av våren var varm och värmen höll i sig under hela sommaren, dock utan extrema temperaturer. Turligt nog sjönk temperaturen under nätterna vilket tillät en normal fenolisk utveckling av sangiovesedruvorna. Perioder av långvariga regn inträffade i mitten av augusti vilket balanserade de varma dagarna och möjliggjorde optimal druvmognad av hög kvalitet. Skörden av sangiovesedruvorna skedde omkring 10 september vilket var något tidigare än normalt. Vid provning av årgången uppvisar vinerna mogen frukt och balans mellan syra och tanniner.

 

Chianti Classico DOCG Riserva 2022: provningsnoteringar 

Under Chianti Classico Collections två dagar provar jag samtliga 36 viner av Chianti Classico DOCG Riserva 2022 varav 16 ekologiska. Här följer provningsnoteringar på ett antal viner med angiven druvsammansättning och om de är ekologiskt framställda. Återigen, några kommer att finnas på Systembolaget, andra inte. 

Antinori – Villa Antinori 2022 (sangiovese + kompletterande druvor)
Mörkt röd, extraktrik. Rödfruktig, lingontoner, lätt smörkola, Rödfruktigt, mjuka fattoner, 2:a gångens fat, el stora botti, syran välavvägd, tanniner integrerade. Välbyggt, harmoniskt vin. Säkert köp.

Cappaciole/Poggio Nicolini – Cappacioli 2022 (100% sangiovese)
Mörkt rubinröd. Rödfruktigt, körsbärstoner, plommon, (härliga sangiovesetoner), kryddighet, mjuka fattoner. Frukten, syran och tanninerna i balans, eftersmak ok. Balanserad munkänsla. Bra.   

Capraia 2022 (100% sangiovese)
Mörkt rubinröd. Mörkfruktigt, mörka körsbär, plommon, mjukt rostade toner, kryddighet. Frukten, syran och lätt rustika tanninerna i balans, så även munkänslan. Hög drickbarhet.

Castello di Volpaia – Organic 2022 (100% sangiovese)
Mörkt rubinröd. Rödfruktigt, björnbär, mogna körsbär, mjukt rostade toner. Fruktig, syra och sandiga tanniner i fin balans. Lång eftersmak. Bra munkänsla.

Famiglia Zingarelli – Tenuta Le Macie, Sergioveto 2022 (100% sangiovese)
Mörkt rubinröd. Mjukt rostade toner, mörkare fruktighet, kryddighet. Plommontoner mjukt rostade toner, ceder, syran ok, greppiga tanniner hänger kvar. Karaktär. Munkänslan bra.

Rocca della Macie 2022 (90% sangiovese, 5% colorino, 5% cabernet sauvignon)
Rubinröd. Mjukt rostade toner, mörkröd bärighet beroende på CS, mjukt rostade toner, kryddighet. Fruktigt, balans i syra och sandiga tanniner. Bra munkänsla, ok.

Ricasoli – Brolio 2022 (100% sangiovese)
Rubinröd, mörkare toner. Rödfruktigt, rena sangiovesetoner, integrerade rostade toner. Fruktigt, mjukt rostade toner i balans med syra och torra tanniner som ligger kvar. Bra struktur och munkänsla.  Välsmakande.

Sammanfattande intryck:
Efter provning av samtliga viner är intrycket att årgång 2022 är mycket bra med hög ”drickbarhet” sannolikt tack vare druvornas höga kvalitet. Många viner är gjorda av 100 procent sangiovese. Viner med inblandning av canaiolo eller colorino har en fräsch syra, de med merlot och cabernet sauvignon har en något avrundad struktur. Men, sammantaget en mycket bra årgång.

Gran Selezione 2022: provningsnoteringar 

Avslutningsvis provade jag samtliga 15 Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2022 varav 3 ekologiska. Nedan är provningsnoteringar på ett antal viner med angiven druvsammansättning och UGA, unità geografica aggiuntiva, (AGU, additional geographical unit) eller kommunindelning med utgångspunkten druvornas växtplats. Vinerna introduceras på Systembolaget under året. 

Brancaia – 2022 (Castellina – 100% sangiovese) eko
Mörkt rubinröd färg. Rostade toner av moccakaffe, kryddighet, örter.  Mörka frukter, fräsch syra i balans med tanniner. Mycket bra vin kan behöva bindas ihop lite för att öka strukturen. Men, sapid.

Castello di Fonterutoli – Badiola 2022 (Radda – 100% sangiovese)
Rubinröd, mörka inslag. Rödfruktiga toner, kryddighet, ceder, mineral, fattoner. Röda bärfruktig i munnen, syra och sandiga tanniner i balans med mineral i avslutningen. Bra vinbygge, ungt. Bra vin.

Castello di Querceto – Il Picchio 2022 (Greve – 95% sangiovese, 5% colorino)
Mörkt rubinröd, extraktrik. Mörkfruktig, plommon, mörka körsbär, kryddighet, rostade toner, smörkola. Fruktfyllig munkänsla, mörka bär, rostade toner i balans med frukt och tanniner. Bra sammansatt vin, elegans med kraft. Angenäm munkänsla  

Ricasoli – Castello di Brolio 2022 (Gaiole  - 100% sangiovese)
Mörkt rubinröd. Kryddor, mörka bär, choklad, kaffelatte. Fruktigt, mörka bär, körsbär, kryddor, mineralitet, syra och torra tanniner i bra balans. Elegans med viss kraft.  Utmärkt vin. Angenäm munkänsla

Ruffino – Romitorio di Santedame 2022 (Castellina – 90% sangiovese, 10% colorino)
Mörkröd. Fruktigt, mörka körsbär, röda plommon, kryddighet, rostade toner. Rödfruktiga toner, latte, mineralitet, lätt sälta. Syra och tanniner i harmoni. Angenäm munkänsla.

Sammanfattande intryck:
Mitt sammanfattande intryck av årgången är att vinerna är mycket välbyggda. Mogen fruktighet, balans i fatanvändning, med mjukt rostade toner. Syran är tydlig, men den malolaktiska jäsningen ger balans. Tanninerna är mjuka, inte för rustika samt i balans med frukt och syra. Munkänslan är angenäm och vinerna är drickbara nu, även om de är unga. Angenäma är ett passande ord för årgången.


Foto: Gunnar Swenson