Rubén Sanz Ramiro

Skrivet av: Caroline Edgren

På PM & Vänner kan du alltid räkna med ett stort utbud av sherry på glas. Det är tack vare den spanskfödde chefssommelieren Rubén Sanz Ramiro som upptäckte de sydspanska vinerna när han arbetade på The Fat Duck i London.

Minns du vid vilket tillfälle du fick upp ögonen för sherry? 
– Jag är spanjor, men från en annan vinregion, Ribera del ­Duero. Under min uppväxt blev jag exponerad för vin, men i princip bara från min egen ­region. Först när jag flyttade till London och började ­arbeta som assisterande sommelier på The Fat Duck stötte jag på sherry. The Fat Duck hade den bästa sherrylistan i hela Storbritannien, och vinerna serverades till maten. Av professionella skäl var jag tvungen att sätta mig in i dem, men jag blev också personligt engagerad. Där och då föddes min kärlek till sherry.     

Vad består storheten i? 
– Jag skulle kunna säga att det är ett av­ ­världens stora viner, men det är så klart ­subjektivt. För mig handlar det främst om att det inte finns någon annan vintyp som tar mig till en så specifik plats, där jordmånen albariza står för det ­renaste uttrycket av krita. Som en del i ­begreppet terroir finns här också lagrings­sättet i solera­systemen. Det är helt unikt. Sherry kan helt enkelt inte göras någon ­annanstans. ­Dessutom är det historiskt: vinerna har ­producerats på samma sätt i över 200 år.  

Vilken är din favoritstil? 
– Jag tycker om allihop, men jag kan nog ­erkänna att jag dricker mer manzanilla, särskilt som aperitif, eftersom det tenderar att vara lättdrucket. Jag älskar champagne, men jag ­häller hellre upp ett glas manzanilla. Riktigt ­gammal palo cortado, amontillado och oloroso hör dock till de mest unika vinerna i världen. Det är seriösa viner som saknar motstycke – helt ­oemotståndliga är de också. 

Vilken mat kombinerar du helst manzanilla med? 
– Manzanilla och skaldjur är fantastiskt. ­Framför allt svenska räkor och havskräftor – ­antingen grillade, kokta eller som tartar. Jag vill också slå ett slag för ostron som sällskap till ung manzanilla.  

Vilken är den mest oväntade kombinationen mellan sherry och mat? 
– Under en sherrymiddag serverade vi ­bräs­erade oxkinder tillsammans med en ­gammal palo cortado. Reaktionen var rätt svala innan, men när maten väl kom var gästerna lyriska. Jag fick fylla på i glasen flera gånger. 

Hur många sherry finns på vinlistan på PM & Vänner? 
– På glas har vi omkring 25, och på flaska kanske 35. 

Hur ser din sherrykällare ut hemma? 
– Jag har alltid ett brett utbud av alla stilar, och alltid flaskor öppna av flera olika samtidigt. 

Vad är din åsikt om lagring av sherry? 
– Sherry lagras väldigt väl. Det är en miss­uppfattning att manzanilla och fino ska drickas strax efter buteljering. Det behöver vi arbeta bort, för många av dessa viner blir till och med bättre med utveckling. På PM & Vänner har vi till exempel äldre buteljeringar av Equipo ­Navazos, från 2010 och 2011, och de är toppen just nu. 

Hur säljer du in sherry till någon som aldrig smakat det förut? 
– Med ett glas manzanilla eller fino upp­muntrar jag personen i fråga att följa med till en mental plats där hon eller han aldrig varit förut. Det är en plats precis vid Atlanten, där doften från blommor och örter i området känns tydligt. I munnen kommer han eller hon sedan känna all den fräschör och sälta från havet som är så typisk för vinerna. 

Foto: Dan Lepp