Jura: Burgundisk elegans hos Rijckaert

Skrivet av: Johan Wadman

Hos Domaine Rijckaert finner du några av Juras mest välgjorda viner. Stilen är klassisk – med ett eko från Bourgogne.

Det burgundiska uttrycket i Domaine Rijckaerts viner har sin logiska förklaring. 1990 grundades nämligen den numera berömda négociant-firman Verget i Mâconnais i södra Bourgogne av den belgiska vinentusiasten Jean Rijckaert och landsmannen Jean-Marie Guffens. Åtta år senare gick Jean vidare och startade sin egen domän med fyra hektar vingårdsmark i Mâconnais – och fem hektar i Jura.

Möjlighet att jämföra terroirer

2013 togs Domaine Rijckaert över av Florent Rouve som är utbildad oenolog med superkoll på både marker och vinmakning. Antalet hektar i Jura uppgår numera till sju, och druvor köps in från ytterligare tre hektar. Kriterierna för det vi normalt förknippar med naturligt vinmakande uppfylls genom ekologisk vinodling, enbart naturlig jäst och inget tillsatt svavel annat än en liten dos vid buteljering. Och tack vare det fortsatt parallella ägandet i Mâconnais finns här ett ypperligt tillfälle att jämföra de två terroirerna, eftersom vinmakningen sker på samma sätt.

– Precis som i Bourgogne har vinerna från Jura varit drabbade av prematur oxidation. Den främsta orsaken var för mycket battonage varför jag helt undviker det i mina viner. Och jag använder enbart gamla fat som jag toppar upp var tredje vecka, berättar Florent Rouve.

När han tog över firman gick hälften av produktionen på export till Japan. En så hög exportandel var då mycket ovanligt; tills för bara några år sedan exporterades mindre än fem procent totalt. Idag har Florent Rouve styrt om exportandelen till mindre än 20 procent för att sprida riskerna.



Håll utkik efter chardonnay

Ett urval av Rijckaerts viner görs då och då tillgängliga via Systembolagets tillfälliga sortiment, dock i små kvantiteter. Min rekommendation är att hålla utkik efter vingårdsbuteljeringarna på chardonnay från årgång 2020, exempelvis Les Sarres från ett läge i östsluttning med märgeljord och kalkrik fossil. Vinet har en ren och fruktig doft med toner av citron och smör. Smaken är slank och elegant med fin textur och lätt kryddig mittpalett med mineralsälta samt ett läskande avslut. I samma appellation ligger Vigne des Voises med 40 år gamla rankor och växer på märgel med inblandad kalksten i ett varmt läge. Denna chardonnay bjuder på en doft som är mer solmogen och fruktig med inslag av tropisk frukt, hasselnötter samt lite päron. Smaken är rund men ändå stram med mineralkryddighet.

Längre norrut, i Arbois, finner vi En paradis med en terroir som består av blå märgel från lias – en blöt, kompakt jord i kallt läge. Detta visar sig i ett elegantare vin med en fin citrondoft, en medelfyllig kropp samt en fokuserad och hög syra. Mittpaletten är transparent med fin mineralitet och lång eftersmak. I sanning en liten bit av paradiset!

 

Foto: Rickard Albin