Lambrusco gör comeback

Skrivet av: Anders Melldén

Efter att ha tagit sig igenom en popularitetsmässig bergochdalbana gör lambrusco comeback. Allt oftare syns de röda, svalkande bubblorna i våra glas, och nu är de seriösare än någonsin.

Under sista året i gymnasiet hade jag en vän som startade varje ­festkväll med lambrusco. Sött och ­hyfsat ­alkoholsvagt rann det ljusröda ­bubblet ner i hans mage. Behöver jag säga att den blev större och större? ­Sångmässigt blev min vän aldrig ­någon Pavarotti, men kroppshyddan var inte helt olik Modenasångarens. Och apropå Pavarotti – tenoren var en välkänd ambassadör för lambrusco, men det skulle vara den seriösa, torra sorten. Inte den söta som min vän drack, och som nästan alla utanför ­Italien drack på 1970- och 80-talet.

Då var lambruscovinet ­nämligen USA:s största importvin. ­Amerikanerna sög i sig runt 13 ­miljoner ­lådor om året, vilket innebar att producenterna inte kunde pyssla med ­något ­finlir utan såg till att få ut ­bubblet snabbast möjligt. Och det var inte bara amerikanerna som älskade det söta, pärlande vinet. Vi i norra ­Europa var mycket förtjusta och trots att Systembolaget inte hade något ­särskilt brett sortiment av lambrusco drack vi det som erbjöds. Såsom min gymnasievän alltså gjorde.

Sakta men säkert fick ­emellertid både vi och amerikanerna en allt ­torrare smak. Lambrusco fick sämre rykte och tappade i försäljning. Även i Italien surnade folket på de ­producenter som lett deras national­dryck ner i vasken. Lambrusco hade ju varit ett av italienarnas favoritviner. Med sitt rosa skum, sin friska syra och torra ­eller möjligtvis halvtorra smak hade det­ ­serverats kylt till ­lokala ­ostar och ­charkuterier sedan urminnes ­tider. Ja, kanske till och med så långt tillbaka som på etruskernas tid för drygt ett par tusen år sedan.

Lambrusco är en familj in­hemska druvsorter som vuxit vilt längs ­Po­floden från Piemonte ända ut i ­havet i Romagna. Mitt där­emellan, i Terre di Lambrusco runt ­städerna Reggio ­Emilia och Modena i Emilia­ Romagna, och i en liten del av ­Lombardiet, ­uppstod druv­familjens centrum i ­kultiverad form. Här bands rankorna traditionellt upp längs ­popplars stammar, ett bra sätt att undkomma markfukten. Numera binds de upp i mer modern stil längs tråd. Och ­äntligen har lambrusco gjort comeback – denna gång som en seriösare och ­torrare version av sig själv mer lik det historiska vinet.

I dag är det nämligen inte mass­produktion som gäller, utan fokus ­ligger åter på kvalitet. Nu kontrolleras ­skördeuttaget från den bördiga slätten samtidigt som syrarikt lambruscovin från kullar och bergssluttningar söder om Modena blivit alltmer eftertraktat.

Bubblorna kommer ­vanligtvis från den i Italien så utbredda ­tank­metoden, samma metod som används för till ­exempel prosecco. Även ancestral­metoden och den traditionella ­metoden används, men i betydligt mindre skala. Vinerna är alltifrån rosa till mörkt röda och är oftast pärlande, men kan också vara fullt mousserande.

I takt med att den ­internationella smaktrenden gått mot lättsam fräschör, samtidigt som ­intresset för historiska viner är större än ­någonsin, har lambrusco gått in i en ny ­gul­d­­­ålder. Det handlar emellertid inte om att bälja i sig mängder av sött bubbel utan snarare om att njuta av ett par glas torrt. Och lambruscovinets olika ­stilar gör att det fungerar både som aptit­retande välkomstdrink och att skåla in ­festen med – och, som Pavarotti ­gillade,  att drickas kylt till lunchens ost och chark. De mörkröda, fylligare ­exemplaren kan också ­rekommenderas svalt serverade till pizza eller ­hem­grillade hamburgare.

Ja, nygamla lambrusco har många spännande ansikten och lika många ­användningsområden. Så förhoppningsvis är dessa historiska ­italienska bubblor här för att stanna denna gång.

Illustration: Maja Norrby

"Förhoppningsvis är dessa historiska italienska bubblor här för att stanna."

Fakta: Lambruscofamiljen

Lambrusco är en familj separata druvsorter med nära koppling till varandra. Det finns många olika men de tre vanligaste är:

Lambrusco Salamino…
…som fått sitt namn av den salamiliknande klasen. Salamino är den mest utbredda lambruscosorten och är populär i Santa Croce i Modena. Ger medelrik färg och medelfyllig smak.

Lambrusco Grasparossa…
…är den näst mest vanliga sorten. Bäst blir vinerna när druvorna vuxit på kullarna runt Castelvetro. Mycket djup färg och fyllig, tanninrik smak.

Lambrusco di Sorbara…
…växer främst i Sorbara i Modena. Ger viner med ljus, roséaktig färg och friskt läskande smak. Kräver samplantering för pollinering så den samsas oftast med salamino i vingårdarna.

Andra lambruscosorter som också är populära är marani och maestri. Den sistnämnda förekommer också i Argentina.

Lambrusco i korthet
Lambrusco är både namnet på druvsortsfamiljen och på vinet av någon eller några av dessa blå druvsorter. Det finns sju olika DOC för lambrusco i Emilia-Romagna: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Modena, Reggiano, Colli di Parma och Colli di Scandiano e di Canossa. I Lombardiet finns även DOC Lambrusco Mantovano.

Det finns stilla vin av lambrusco, men för DOC-vinerna gäller att de är pärlande (frizzante) eller mousserande (spumante). Tillverkningen sker genom en andra jäsning i ståltrycktank där kolsyran som bildas bibehålls. Lambrusco kan också tillverkas med ancestral-metoden, vilket innebär att alkoholjäsningen avslutas i flaskan där kolsyran innesluts. Vissa producenter använder även ”metodo classico”, med separat kolsyrejäsning i flaska (precis som för champagne).

Under 1970- och 1980-talet hände det att producenter valde att ge vinet så pass kort skalurlakning, eller ingen alls, att det blev ljust rosa eller till och med vitt. Smaken på många av exportvinerna var på den tiden ordentligt söt. Numera är lambrusco rosa eller djuprött och oftast torrt eller halvtorrt i smaken.