Maximalt klassiskt

Skrivet av: Caroline Edgren

På svenska middagsbjudningar sedan slutet av 60-talet och på plats 23 på Drinks Internationals lista över världens mest beundrade vinvarumärken 2022. Riojan Faustino I Gran Reserva går aldrig ur tiden.

Hur många viner i Systembolagets sortiment har stått sig genom generationer av svenska vinentusiaster på samma sätt som Faustino I Gran Reserva? Vinet togs in i Systembolagets sortiment redan 1968. I dag, 55 år senare, finns det regelbundet tillgängligt i ett 50-tal butiker runt om i landet och varje månad säljs omkring 3 500 flaskor. 

Torsdagen den 26 januari har anhängare av traditionell rioja en chans att kapa åt sig ett stycke buteljerad vinhistoria. I Systembolagets webblansering listas nämligen Faustino I Gran Reserva från några av 1900-talets kanonårgångar: 1995 (excellent vintage), 1987 (very good vintage) och 1964 (excellent vintage). Dessutom säljs ett antal flaskor av 1955 (excellent vintage) års årgång av Gran Faustino – en sorts föregångare till Faustino I Gran Reserva som återlanseras.

Lagra själv och spara pengar

Höjer du på ögonbrynen över priserna bör du betänka att det är få mogna viner som ens går att få tag på i den här prisnivån. Det lite mer tidskrävande budgetalternativet är förstås att köpa senaste årgången, 2011 (excellent vintage), som finns i fasta sortimentet för en spottstyver och gömma det i källaren, så väntar – tids nog – samma stora upplevelse. Även det gyllene medelvägsalternativet för den med medelstor plånbok, årgång 2001 (excellent vintage), står till buds som ordervara via Systembolaget.

I tillfälligt sortiment den 17 mars lanseras dessutom en nyhet från bodegan, Gran Faustino Gran Reserva 2004. Vinet är en fin tolkning av klassisk Rioja med druvmaterial som huvudsakligen hämtas från ett enskilt vingårdsläge och 38 månaders fatlagring.

Drygt 160 år på klassisk mark

Klassiskt är för övrigt ett väldigt kännetecknande ord för Bodegas Faustino. Historien tar sin början för mer än 160 år sedan i och med Eleuterio Martínez köp av gård samt vinmark i Oyón i Rioja Alavesa. Vineriets namn, Bodegas Faustino, etablerades dock långt senare, först 1956, som en hommage till den andra generationens vinmakare Don Faustino Martínez Pérez de Albéniz som var verksam från 20-talet och ett par decennier fram.

Faustino I Gran Reserva lanserades i och med 1958 års årgång. Druvsammansättningen, som i dag anses traditionell och som Faustino var först med, utgörs av merparten tempranillo – cirka 85 procent – med inblandning av graciano och mazuelo. Normalt släpps vinet först elva år efter skörd och har då legat 26 månader på fat, därefter flasklagrats. 

Tolv miljoner flaskor i källaren

2023 drivs bodegan av samma familj, nu i fjärde generationen. Deras vingårdsmarker uppgår till hisnande 740 hektar i Rioja, och 2 000 hektar i Spanien totalt, bland annat även i Ribera del Duero. Och Faustino I Gran Reserva är världens mest sålda Gran Reserva i världen.

I bodegans källare finns ett nätt litet bibliotek av äldre buteljer – omkring tolv miljoner flaskor beräknas finnas, vilket gör det till världens största samling av Rioja Gran Reserva i världen.