Möt producenten: Cantina Santadi

Skrivet av: Caroline Edgren

Det röda vinet Terre Brune från Cantina Santadi har kallats för Sardinien på flaska. Vineriets vd, Massimo Podda, berättar varför.



Är Sardinien på uppåtgående som vinregion?
– Förr tänkte nästan ingen på Sardinien som en vinproducerande del av världen. I dag, när allt fler efterfrågar det särpräglade, finns vi på kartan tack vare de inhemska druvorna. Generellt är kvaliteten på sardiska viner hög, och många producenter arbetar ekologiskt eftersom klimatförutsättningarna är så pass goda.

Beskriv Cantina Santadi.
– Vi är ett kvalitetsinriktat kooperativ som byggs upp av omkring 200 småskaliga vinbönder. All vår vingårdsmark finns på sydvästra delen av ön, samlat i åtta byar. Odlingarna präglas av få plantor per hektar och skördeuttaget är lågt. Druvorna skördas för hand. Produktionen ligger på omkring 1,8 miljoner flaskor årligen, vilket gör oss till den tredje största producenten på Sardinien. Gissningsvis är vi det största kooperativet i södra Italien.

Vad kan jag förvänta mig av vinerna från Cantina Santadi?
– Omkring 75 procent av våra viner är röda och gjorda på carignano och cannonau, och vi erbjuder kvalitet i alla prisnivåer. Även vårt toppvin, Terre Brune, har en rimlig prisbild. Alla viner mognar på använda, franska ekfat, utom Terre Brune som främst ligger på nya fat.

Vad kan du berätta om paraddruvorna carignano och cannonau?
– Carignano har vi haft på Sardinien i 5 000 år. Den trivs särskilt bra i närheten av vatten och på lägre höjd än 200 meter över havet. Enligt många producenter på ön karaktäriseras den av mer elegans än sina franska och spanska motsvarigheter carignan respektive cariñena. Cannonau är mer känd i världen som grenache och garnacha. Man har hittat väldigt gamla druvkärnor i utgrävningar här, och det sägs att den kom till oss med spanjorerna.

Terre Brune har ju kallats för Sardinien på flaska, varför då?
– Den första årgången gjordes 1984 och lanserades fyra år senare. Det var då ett pionjärsvin, en start på kvalitetsrevolutionen på Sardinien och en inspirationskälla för många andra sardiska vinmakare som också strävade uppåt. Idag säljs vinet i 30 länder och räknas som ett av Italiens hundra bästa.

En viss Giacomo Tachis har med saken att göra. Berätta hur.    
– Giacomo Tachis, som bland annat ligger bakom den kända supertoskanaren Sassicaia, klev in som konsult för Cantina Santadi på 80-talet. Han ville visa att man visst kunde göra kvalitetsvin på Sardinen. Tachis införde franska tillverkningsmetoder, bland annat barriquer, och använde druvmaterial från oympade stockar – så kallade piede franco. Man kan säga att han tog Cantina Santadi under sina vingar och bidrog till att Terre Brune och Rocca Rubia blivit ikoniska viner. 

Foto: Cantina Santadi och Caroline Edgren


Vill du prova vinerna? 

Rekommenderade viner:
2019, Cala Silente (100 % vermentino) 
2018, Rocca Rubia (100 % carignano)
2016, Terre Brune (95 % carignano, 5 % bovaleddu) 

För att köpa vinerna behöver du göra privatimport via Systembolaget.

Läs om hur privatimport går till här

Tillgängliga viner från Cantina Santadi hittar du här

Fakta om Sardinien
• Sardinien ligger mitt i Medelhavet.
• Klimatet bjuder på mycket sol, liten mängd regn och varma vindar från Afrika. 
• Jordmånen präglas främst av granit och vulkaniskt berg. 
• Vermentino di Gallura är öns enda DOCG. Ytterligare 17 DOC:er finns, bland annat Malvasia di Bosa, Vernaccia di Oristano, Nuragus di Cagliari och Carignano del Sulcis.  
• De sardiska druvorna är inhemska, i många fall kloner av druvor från andra delar av världen. 
• De vanligaste blå druvorna är cannonau (grenache), carignano (carignan), monica och bovale sardo.
• De vanligaste gröna druvorna är vermentino, nuragus, torbato, malvasia, nasco, moscato och vernaccia di oristano.
• Den moderna sardiska vinmakartraditionen föddes med hjälp av den legendariske vinmakaren Giacomo Tachis.

Mer om Sardinien kan du till exempel läsa i Munskänken nr 3, 2021.
Öppna tidningen här (inloggat läge)