Möt producenten: Domaine Bourdy

Skrivet av: Monica Björklund Aksnes

En av de mest anrika producenterna i Jura hittar vi i byn Arlay. Det är Domaine Bourdy som sedan 2021 leds av Laura Bourdy. Hon tillhör 16:e generation och har valt att behålla den traditionella vinmakningen – och samtidigt skapa sitt eget, personliga varumärke.

Sedan Laura Bourdy tog över den anrika vingården 2021 har hon utvecklat egna viner – lättare, eleganta – samtidigt som hon fortsatt producera de traditionellt kraftfulla, fatlagrade, mycket lagringsdugliga vinerna.

– Jag har velat visa att jag inte bara är en vinmakares dotter, utan att jag kan skapa något eget som når en ny kundkrets, säger Laura Bourdy när Munskänkarna träffar henne under hennes besök i Stockholm.

Ett av vinerna i hennes egen serie är ett rosévin, och det var första gången det producerades rosé i vingården. Hon har också haft framgång med ett orangevin som fick utmärkelsen bästa orangevin i Kanada 2021. Hon har också valt helt annan typ av etiketter till hennes nya produktion, med bild på släktingar genom historien.

Hennes pappa Jean-Francois Bourdy, som skött vingården i 45 år tillsammans med sin bror Jean-Philippe, ser inte alltid med odelad förtjusning på dotterns förnyelse av gården.

– När jag tänkte göra orangevin, blev det nästan för mycket för pappa. Men sen blev han positivt överraskad över den fina kvaliteten.

Pappan är fortfarande i hög grad närvarande. När Munskänkarnas styrelse besökte vingården i februari, under invigningsresan till Årets Vinort, var det Jean-Francois som höll i provningen av Domaine Bourdys breda sortiment. 

Under pappans och farbroderns ledning växte vingården från 4 till 10 hektar. Exporten utvecklades och gården gick 2006 över till biodynamisk vinodling. 2018 återvände Laura till vingården för att lära tillsammans med sin far och farbror, samtidigt som hon studerade vinologi i Dijon. Och 2021 köpte hon vingården för att driva den vidare i egen regi.

Domaine Bourdy producerar aningen mer rött vin än vitt, vilket är ovanligt i Jura.

– Vi har så bra röd lerjord, säger Laura Bourdy. Den passar för att producera röda viner med bra tanniner.

Det är annars crémant som är allra mest efterfrågat bland vinerna. Det är också det vin från Domaine Bourdy som för närvarande finns på Systembolaget.

– Alla gillar verkligen crémant. Annars varierar det lite mellan olika länder vad som säljs mest. I Sverige är det mest vitt vin, och då framför allt chardonnay. Men jag tror att savagnin ouillé kommer att öka.

Ouillé innebär ett icke oxiderat vin.

Helt nytt för i år är att Laura Bourdy öppnar upp för att ta emot övernattande gäster på vingården. I sommar har de två rum för övernattning, på sikt ska vingården kunna härbergera 16 gäster.

Domaine Bourdy har en stor och välfylld vinkällare med uppemot 10 000 flaskor, där de äldsta är runt 100 år. Traditionen har varit att lägga undan viner från varje årgång för att säljas först åtskilliga år senare. Men källaren sköter inte sig själv: var femte år ska korkarna bytas ut och etiketterna kontrolleras.

– De gamla flaskorna används numera främst vid provningar, för att kunna jämföra årgångar, berättar Laura Bourdy. Det är också många kunder som vill köpa en särskild årgång vid olika firanden.

Laura Bourdy är aktiv i producentorganisationen CIVJ i Jura. Så när Business France nyligen ordnade en Bourgogne-Jura-mässa på Franska Ambassaden höll Laura i en Master Class om Jura. Hon kom direkt från motsvarande arrangemang i Köpenhamn och dessförinnan en säljresa i USA. Innan hon reste hem hann hon också med en mycket uppskattad provning för Munskänkarna Kungsholmen.

Så vilken är då hennes egen favoritdruva i Jura?

– Mitt hjärta är hos savagnin och trousseau.

 

Foto: Mats Larson

Fakta: Domaine Bourdy

Yta: 10 ha runt Arlay och 0,5 ha i Chateau-Chalon.
Druvor: savagnin (23%), chardonnay (26%), trousseau (18%), poulsard (15%), pinot noir (18%).
Produktion: 40–50 000 flaskor per år.
Viner: torra vita, oxiderade vita, vin jaune, rött, rosé, crémant, dessertvinet vin de Paille,
Antal anställda: 4 personer