Möt producenten: Elena Walch

Skrivet av: Monica Björklund Aksnes

Elena Walch är arkitekten från Milano, som kommit att gå i spetsen för utvecklingen av kvalitetsviner i Alto Adige.

Med sitt eget namn som varumärke har Elena Walch kontinuerligt utvecklat såväl vinodling som vinframställning i drygt 30 år. Nu driver döttrarna den anrika vingården vidare.

– Mamma kom med nya ögon och var inte rädd att prova något nytt, säger dottern Julia Walch. Hon sa till pappa att han måste göra något annorlunda med de fina vingårdar som familjen ägt i 100 år eller mer.

Elena Walch övertygade sin man, Werner Walch, om radikala förändringar på den gamla familjeegendomen: bort från den traditionella volymproduktionen av lättare vin på schiava, för att i stället satsa på kvalitet, hållbarhet och identitet.

Familjen Walch flyttade från Österrike för 150 år sedan och köpte ett gammalt kloster med tillhörande mark i Tramin, ett par mil söder om centralorten Bolzano. I dag är det femte generationen Walch – Julia och hennes syster Karoline – som driver vingården. Och de fortsätter utvecklingsarbetet. Fokus nu ligger bland annat på vinerna i de två Vigna Single Vineyards och framställningen av pinot noir.

Pinot noir odlas på altituder från 500 till nästan 1000 meter över havet. På hög höjd blir det fräscha, syrarika druvor, längre ner ger det varma klimatet mer struktur i vinerna.

– Olika terroir ger helt olika typer av pinot noir, säger Julia Walch. Vi håller därför pinot noir från olika odlingsställen åtskilda i källaren, för att få fram det bästa ur druvorna. Vi blandar först när det är dags att fylla på flaska, så det går åt många små fat och tankar.

Pinot noir är Julia Walchs egen favorit:

– Det passar till allt ljust kött, fisk, medelhavsmat. Även till förrätt och snacks. Du måste inte ha mat till det, eftersom tanninerna är ganska mjuka.

800 000 flaskor vin om året produceras och som på de flesta ställen i Alto Adige är det vitt vin som dominerar. 13 olika druvsorter odlas med pinot grigio och gewürztraminer i topp.

Två vingårdslägen har fått kvalitetsmärkningen Vigna Single Vineyards: Vigna Kastelaz på 5 hektar, som ligger på en mycket brant sydvänd sluttning precis ovanför familjeegendomen i Tramin, och Vigna Castel Ringberg på 20 hektar som ligger lite längre norrut.


Vigna Kastelaz.

På Vigna Kastelaz sluttning dominerar gewürztraminer, medan det i Castel Ringberg odlas flera olika sorters druvor.

– Olika typer av jord i Castel Ringberg ger komplexa och eleganta viner. Härifrån gör vi bland annat en pinot grigio som med tydlig mineralitet är en av våra stoltheter. Odlar du pinot grigio med rätt förutsättningar får du ett fantastiskt vin.

31 olika viner produceras på gården och Julia Walchs tips till den som har möjlighet att besöka vingården är att prova de olika stilarna av en och samma druva, som pinot noir, pinot blanc eller pinot grigio. De flesta vinerna ligger i prisspannet 150–550 kronor. Toppvinet "Beyond the clouds" – en blandning av gröna druvor med dominans av chardonnay – kostar upp emot 750 kronor. Och deras finaste pinot noir "Aton" eller kronjuvelen som Julia Walch kallar den, kostar 1650–2000 kr.

Vilka trender ser då Julia Walch i vinkonsumtionen?

– Stor efterfrågan på vita viner som pinot blanc och pinot grigio, liksom förstås på pinot noir. Vi ser också att intresset ökar för lagrein, både för att det är en lokal druva som många blir nyfikna på och för att det är ett bra matvin.

Ännu ett utvecklingsprojekt pågår sedan några år tillbaka. I en gammal silvergruva på 2000 meters höjd, har Elena Walchs vingård hyrt in sig för lagring av två av sina toppviner, gewürztraminer från Kastelaz och cuvéen "Beyond the clouds".

– I gruvan är det helt stilla, exakt samma temperatur året om och väldigt fuktigt. Vinerna behåller sin friskhet men blir än mer komplexa.

För den som besöker vingården Elena Walch finns flera olika guidade turer med vinprovning att välja på. Men de behöver bokas i god tid. Det går också bra att enbart besöka vinshoppen eller bistron och njuta av den vackra miljön och utsikten utanför familjeegendomen i Tramin.

Foto: Elena Walch