Möt producenten: Felton Road

Skrivet av: Christer Grönning

Ett av Nya Zeelands mest ikoniska vinerier är Felton Road, beläget på sydön i Central Otago. Christer Grönning, munskänk från Solstaden, intervjuade grundaren Nigel Greening i samband med sin stipendieresa till just Central Otago.

Hur känner man igen ett vin från Felton Road?
– Alla våra viner görs på samma sätt. Den huvudsakliga karaktären vi söker är balans, vilket innebär att det inte på ett överdrivet sätt lutar sig mot en viss stil eller något som för tillfället trendar. Druvor från vår region kan snabbt bli övermogna, mycket snabbare än i Bourgogne till exempel, så vi jobbar med precision för att skörda när vi har perfekt mognad. Eken är diskret, men närvarande. Hela klasar bidrar med fräschör och ger motvikt i vinet, men det ska vara subtilt. Vinet kommer också att ha en lagom nivå av koncentration – inte överdriven. Till sist, det kan tyckas självklart, men glöms ofta bort: vinet ska smaka gott! Det bästa vinet är det som först tar slut bland flera flaskor på bordet.  

Felton Roads frontfigur Nigel Greening.


Vilket vin skulle du rekommendera till någon som inte har provat Felton Road än?
– Eftersom alla våra viner är lätta att njuta av oavsett ålder tror jag inte att det spelar någon roll. Bannockburn må vara på instegsnivå prismässigt, men den är absolut på samma kvalitetsmässiga nivå som övriga viner.

Era viner åldras väldigt väl jämfört med många andra från Central Otago, vad har du för tankar om det?
– Det har förbryllat oss också! Kanske handlar det om att vi är väldigt försiktiga i alla aspekter av produktionen och aldrig försöker ”få ut det bästa” av vinerna. Snarare låter vi vinerna hitta sig själva.

Hur var den senaste årgången, 2023, och hur ser 2024 ut?
– Vi har haft fem årgångar i rad utan större tecken på högre temperaturer än genomsnittet. Därmed inte sagt att vi är immuna, men för närvarande är vi definitivt mindre drabbade än andra regioner. Visst ser vi någon gång mer extrema väder, men inte särskilt mycket. Mer regn kan vi hantera, eftersom vi befinner oss i ett område med lite nederbörd. Vi kan även hantera torka, eftersom nästan alla vingårdar bevattnas. Just nu njuter vi av en fin serie högkvalitativa årgångar.

Ert senaste tillskott är en pinot noir som heter MacMuir. Berätta lite om det.
– Det kommer från en mycket intressant plats där vi bland annat odlade nötter och djurfoder i ungefär ett decennium innan vi köpte marken och ställde om till druvodling. Detta innebar att marken hade en ovanligt varierad biologisk mångfald med stora mängder organiskt material som förvandlades till jord. De kloner som är planterade är Abel, 828, 943 samt ”massal selection” (klonurval) från egna stockar som har senare mognad, vilket kan vara till hjälp i tider av klimatförändring. Allt det här gör att vingården representerar vår nuvarande inställning till vinodling väl.

Har ni planer på nya viner eller planteringar?
– Inte med tanke på att vi har en nolltillväxtpolicy, så nya planteringar kan bara göras genom att ta bort befintliga. Det finns mycket vi skulle vilja prova, men vi har ingen praktisk möjlighet just nu.

Hur strikta är Felton Road på biodynamiska principer?
– Biodynamiska principer är inte ”strikta” i sig, eftersom det är en filosofi snarare än en uppsättning regler. De enda faktiska reglerna handlar om användning av naturliga preparat och ekologisk skötsel. Vi följer inte biodynamiken utifrån de kosmiska krafter som åberopas. Istället tror vi på komplexa ekosystem, respekt för biologisk mångfald, jordbruk utan avfall och stort fokus på jordens ekosystem, så vi har samma värderingar snarare än att vara bokstavstrogna.

Hur vanligt är biodynamiskt jordbruk i Nya Zeeland och i Central Otago?
– Det är ganska vanligt överlag i Nya Zeeland och i Central Otago är det mycket vanligt; cirka 20 procent av den totala volymen.

Hur mår Central Otago ur ditt perspektiv?
– I takt med att regionen utvecklas ser vi en ökning av kvaliteten på vinerna från ett antal producenter. Dels har det tillkommit professionella investerare och team, dels är det en ny generation av unga vinmakare som vuxit upp med kunskaper om våra förutsättningar. Det finns också äldre vingårdar som de startades av områdets pionjärer som nu går i pension. De kommer att kunna tas av över att unga vinmakare som kan gjuta nytt liv i dem, tack vare sina kunskaper.

Christer Grönning på plats i Felton Roads vinmarker.

Felton Road

Grundat: 1991, första plantering 1992.
Storlek:
Cirka 34 hektar.
Vinmakare/ägare:
Blair Walter är vinmakare. Gården ägs av Nigel Greening och Blair Walter och deras familjer.
Produktion: Cirka 140 000 flaskor/år, varav 75 procent går på export.
Viner:
Sex pinot noir, tre chardonnay och tre riesling.