Möt producenten: Friedrich Becker

Skrivet av: Eva Kallenberg

Schweigen betyder tiga på tyska. Det är också en liten by i södra Pfalz nära gränsen till franska Alsace. Här hittar vi en av de mer namnkunnig producenterna i regionen – Weingut Friedrich Becker – som täljer guld med sina viner gjorda på druvan spätburgunder eller pinot noir, som tyska vinmakare med blickarna mot Bourgogne gärna kallar den.

Friedrich Beckers vinmarker är på totalt 28,5 hektar. Pinot noir odlas på över 60 procent och även om detta är en tysk producent, så ligger hela 70 procent av ägorna på fransk mark. Det inkluderar alla grand cru-lägen (grosses gewächs). Totalproduktionen varierar mellan 120 000 och 220 000 flaskor eftersom området bjuder på stora variationer mellan årgångarna, där de kalla åren skapar större problem än de varma.

Det är Fritz – eller Friedrich William som han egentligen heter – som sedan 2005 driver firman som återuppbyggdes av farfadern efter kriget. Ägorna har funnits i släkten under lång tid och sedan 70-talet säljer man vinerna under egen etikett istället för genom kooperativ. Fritz är sjunde generationens vinmakare och berättar att hans far är en stor inspiratör. När enkla och söta viner efterfrågades, så satsade  pappan istället på torrt och fatlagrat, eftersom det var den vinstilen han själv uppskattade mest. Nu går Fritz i hans fotspår.

– Passionen måste få styra, annars blir du ingen bra vinmakare. Vår terroir är kalkrik och egentligen helt perfekt för riesling men jag brinner för burgunderdruvorna. Därför väljer jag att fokusera på pinot noir, chardonnay och grauburgunder och kommer att fasa ut merparten av våra andra druvsorter. Jag vill göra viner som jag själv gillar, allt annat är ointressant. 

Tidig introduktion till vinvärlden

Fritz berättar att det var en självklarhet att ta över verksamheten. Redan som liten grabb tillbringade han en stor del av sin tid i vingården med sin farfar. Den rastlöse Fritz fick här möjligheten att vara utomhus hela dagarna och blev samtidigt uppmuntrad att lära sig nytt.

Inspirerande resor över världen har också lett till nya upptäckter. Hans nyfikenhet är en drivkraft och livsfilosofin handlar om att hela tiden vara öppen för nya intryck och samtidigt ifrågasätta – också etablerade sanningar.

Syran når höga höjder 

Fritz Becker drivs av ambition att göra viner av hög kvalitet genom noggrann selektering och ett grundligt arbete i vingården, där han anser att merparten av arbetet ska ske. Alla viner har skalkontakt och chaptalisering förekommer också vid behov. För viner från specifika vingårdslägen ska det vara tydligt att det är terroiren som skiljer. Därför hanteras druvorna separat, medan vinmakningen för aktuell årgång är densamma.

Den höga syran utmärker vinerna från Weingut Friedrich Becker och fatlagringen är en viktig del av visionen om att skapa långlivade viner som andas renhet och elegans. Merparten av faten som används köps från de bästa vinmakarna i Bourgogne, där de redan har varit i bruk i något år.

– Vinerna från Bourgogne är vår inspiration men vi vill inte kopiera dem utan skapa vårt eget uttryck, betonar Fritz Becker.



Den 23 februari 2024 släpps en ny årgång av instegsvinet Family Becker Pinot Noir i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet från 2021 har lagrats ett år och fem månader på både stora och små franska ekfat.

Besök området

De mindre byarna – tyska Schweigen i södra Pfalz och franska Wissembourg i norra Alsace –ligger mycket nära varandra. Här bjuds det bästa av två världar när gränsen mellan de båda länderna har suddats ut. Historisk charm och smakfull gastronomi är vardag i dessa bergnära trakter som också har sin egen speciella dialekt. Den som gillar att vandra i spektakulära omgivningar lär också bli nöjd.

Vill du besöka Weingut Friedrich Becker hittar du mer information här 

Surt sa räven om rönnbären

Friedrich Becker gick tidigt mot strömmen. Vinfirmans torra och lagringsbara viner med hög syra utmärkte sig stort på 70-talet från de mer okomplicerade, söta viner som marknaden då ville ha. De blev kända som ”de med det sura vinet”. Räven som finns på vinetiketterna är en blinkning till den historien.