Möt producenten: Muri-Gries

Skrivet av: Monica Björklund Aksnes

Mitt i Alto Adiges centralort Bolzano ligger Muri-Gries som fortfarande är ett levande kloster, även om de aktiva munkarna är få.

Här har det gjorts vin sedan Benediktinermunkarna flyttade in i mitten av 1800-talet. Fokus på kvalitet började så smått i slutet av 60-talet, men på allvar då Christian Werth tog över som vinmakare 1988. Vid denna tid inleddes ett intensivt arbete att utveckla toppviner på lagrein, med målet att sätta druvan på den internationella vinkartan.

I dag producerar Muri-Gries 650 000 flaskor vin per år, varav 80 procent är lagrein. Viktigaste marknaderna utöver Sydtyrolen är de tyskspråkiga länderna, liksom övriga Italien.

– Lagrein är vårt flaggskepp, säger Nadia Dossi – ansvarig för marknad och försäljning på Muri-Gries.

Klostret har 35 hektar mark runt omkring Bolzano. Närmast klostermurarna ligger vingårdsläget Klosteranger. Här har den intilliggande floden under århundradenas lopp lämnat sediment som nu utgör jordmån för druvorna till klostrets toppvin "Lagrein Riserva Vigna Klosteranger".

Muri-Gries producerar lagrein i flera varianter, från rosé till 24 månaders ekfatslagrad riserva. Kännetecknande för viner på lagrein är mycket mörk färg, fräschör, fruktighet och mjuka tanniner. Det är i regel viner som passar utmärkt till vilt- och kötträtter.

Nadia Dossis personliga favorit är ung lagrein – och just nu finns årgång 2022 till försäljning.

– Det har legat på stora ekfat i sex månader och behållit all fräschör och smak av den typiska röda frukten. Här känner du verkligen den rena druvan.

Förutom lagrein odlas ytterligare tio druvor hos Muri-Gries. Den viktigaste för vita viner är pinot blanc.

– Samma elegans och rundhet som kännetecknar lagrein återspeglas i vår pinot blanc, säger Nadia Dossi.

På Muri-Gries finns inte möjlighet till guidade visningar, däremot är besökare välkomna att ströva runt kring klostret. I vinshoppen går det bra att prova alla viner innan man bestämmer sig för köp. Nadia Dossi tipsar främst om att komma för att prova lagrein från rosé till riserva:

– Sydtyrolen är ju känt som ett vitvinsområde, så många blir överraskade över den stora variationen i lagrein.


Foto:
Muri-Gries