Möt producenten: Pfitscher

Skrivet av: Monica Björklund Aksnes

I Alto Adiges bästa pinot noir-område har familjen Pfitscher odlat druvor och producerat vin i sju generationer.

Vingården ligger i familjens hemby Montagna, några mil söder om huvudorten Bolzano. Från vinshoppen och provningsrummet, med fönster från golv till tak, har besökaren en hänförande utsikt över Alto Adiges dalgång med dess äppelodlingar och de omgivande bergssluttningarna med dess vinodlingar.

Totalt disponerar familjen 20 hektar mark för vinodling, fördelat över sex olika områden i Alto Adige. Sju olika druvor odlas på mestadels branta bergssluttningarna. Manuell skörd är det som gäller här, liksom i hela Alto Adige. Årligen produceras 185 000 flaskor vin.

I 160 år har familjen Pfitscher gjort vin. Men den stora kvalitetshöjningen började för dryga 40 år sedan, när grenache byttes ut mot pinot noir och chardonnay. I dag utgör pinot noir 40 procent av produktionen. Och om marknadschefen Daniel Pfitscher, sjunde generationens Pfitscher, ska välja en favoritdruva så är det just pinot noir. Han lyfter fram dess komplexa smakbild, mjukhet och lagringspotential.

– Knappast någon annan druvsort i världen kan nå så hög kvalitet. Det är synd att den är så svårodlad, eftersom den ökande efterfrågan gör pinot noir till ett ganska dyrt vin. Här försöker vi göra pinot noir rättvisa. Det ska inte bara vara ett rött vin, utan verkligen kännas att det är ett pinot noir-vin.

Deras topp-pinot noir, "Riserva Matan", har fått positiva omdömen i internationella sammanhang. Druvorna kommer från 40-åriga vinstockar på 550 meters höjd, lagras på ekfat i 12–15 månader och ytterligare några månader i flaska. Det är ett vin som gärna kan lagras ytterligare några år hemma i vinkällaren och som passar utmärkt till rött kött och vilt.

Brodern Hannes, som är gårdens vinmakare, tyckte att de som pinot noir-odlare även skulle pröva att göra mousserande vin på druvan.

– Vi började av nyfikenhet, säger Daniel Pfitscher.

Nu har de producerat mousserande, enligt den traditionella metoden och med fem år på jästfällningen, i tio år och släpper årligen 2 500 flaskor. Vinet har en klassisk arom av citrus och mineralitet, liksom bröd, persika, äpple. Även lite vaniljton, eftersom den har viss ekfatslagring.

Om mousserande tillhör det nyare hos hos familjen Pfitscher har vinet lagrein desto längre historia. Hälften av druvorna till deras "Lagrein Riserva Griesfeld" kommer från hundra år gamla vinstockar.

Pfitschers druvor växer på mellan 250 och 900 meters höjd. Högst upp, på 900 meter, odlas Müller-Thurgau – som utgör basen för ett utmärkt aperitif-vin – och sauvignon blanc på en sydvänd sluttning på alpen Schlern i Dolomiterna. Här blir dagarna heta, men nätterna desto kallare. Härifrån kommer deras främsta sauvignon blanc, "Riserva Mathias". Ett friskt vin med aromer av mango, persika, mogen frukt.

Fem av Pfitschers viner finns i Systembolagets beställningssortiment. Och för dig som vill besöka gården går det bra att förboka visning med efterföljande provning.Foto: Monica Björklund Aksnes, familjen Pfitscher och Tiberio Sorvillo