Möt producenten: Von Winning

Skrivet av: Monica Björklund Aksnes

Fatlagrad riesling har blivit Pfalz-producenten Von Winnings signum. Munskänkarna har mött Oskar Micheletti, exportchef med förflutet som vinmakare, som talar sig varm för den speciella stilen.

Oskar Micheletti är vinmakaren som sedan knappt ett år är vinproducenten Von Winnings exportchef. Han talar sig varm för ekfatslagrad riesling.

– Alla våra viner från Erste Lage, Grosse Lage och Single vineyards har ekfatslagrats. Det ger en extra dimension och lagringsduglighet åt vinet. Det framhäver vinets mineralitet och den terroir där druvan växt och ger vinet en fin balans. De bästa vita vinerna i världen har alltid legat i ekfat.

Men alla viner från Von Winning mognar inte i ekfat. För beteckningen ortswein används ståltank eller en blandning av stål och ek. Det är alltid en balans hur mycket ek olika viner tål. Och när ekfat används är det främst gammal ek.

– Vi vill absolut inte ha vaniljtoner eller malolaktisk jäsning, utan syran och fräschheten ska behållas.

Med rätt att mogna

Att Oskar Micheletti älskar sitt jobb och vinmakning går inte att ta miste på när han är på kort besök i  Stockholm. Han kommer direkt från Japan och ska strax vidare till USA. Han talar om spänningen och konsten i vinmakning: att varje år ändra i detaljer och göra de justeringar som krävs för att hitta rätt balans i vinet.

– Vi försöker göra viner som ska vara utmärkta att dricka även om 20 år. Jag rekommenderar alltid att ge vinerna lite mer tid, även om många älskar även de unga vinerna. Om du vet att du har ett riktigt bra vin, ta det lugnt och ge det lite extra tid att mogna på flaskan.

Von Winning är en anrik producent, grundat 1849. Numera har dock företaget samma ägare som vinproducenterna von Buhl och Basserman-Jordan. Men företagen drivs som separata enheter, med delvis olika karaktär och konkurrerar på många marknader. Medan Von Winning har ekfatslagring som sin nisch, gör Basserman-Jordan mer fruktiga viner och von Buhl har starkt fokus på mousserande vin.

Inte bara riesling

Oskar Micheletti är född och uppvuxen i Alto Adige, som var Munskänkarnas vinort 2023. Efter lantbruks- och vinstudier har han arbetat med vinproduktion i bland annat Barolo, Rheingau, Stellenbosch och McLaren Vale i Australien, innan han för tio år sedan flyttade till Pfalz och jobb hos vinproducenterna Bürklin-Wolf respektive Christmann.

Han betonar vikten av att vinerna uttrycker sin terroir.

– Varje gång ett vingårdsläge tjänat ut frågar vi oss vad jorden kan ge, först därefter planterar vi den druvsort som passar där. Vi nyplanterar max 1–1,5 hektar årligen, eftersom nyplanteringar kräver mycket arbete och omsorg.

Även om riesling är den stora druvan hos Von Winning, med 65–70 procent av produktionen, är även pinot noir en viktig druva som möter ökad efterfrågan.

– Det vi älskar med de vita vinerna är samma som vi älskar med pinot noir: mineralitet, fräschhet, elegans.

Och det ska inte vara en kopia av Bourgognes pinot noir, utan en egen Pfalz-karaktär med mer frukt.

I augusti är det dags för exportchefen att jobba i vinkällaren igen.

– Från mitten av augusti kommer jag att vara i källaren under två månader och göra min första skörd här. Jag älskar vinmakning och funderade om jag verkligen skulle ta jobbet som exportchef på Von Winning. Men det är bra att se andra sidan också, och inte fastna i sin vinmakarbubbla.


Foto: Von Winning

 

Fakta: Von Winning

Var: vingårdar från Neustadt till Forst längs den tyska vinvägen i mellersta Pfalz. Besöksanläggning i Deideshem.
Grundat: 1849
Odling: 65 ha, varav 10 är högsta kvalitetens viner s k Grosses Gewächs.
Druvor: riesling (ca 65-70%), pinot noir (spätburgunder), sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder (pinot blanc).
Årlig produktion: 500 000 flaskor
Terroir: basalt, röd och gul sandsten, lerblandad sand, tertiär lerjord och krita, skiffer, kalksten.
Vinframställning: gamla och nya ekfat, ståltank

Guidad visning och/eller vinprovning kan bokas hos Von Winning i Deidesheim. Här finns också restaurangen Leopold.

Mer info om producenten finns på deras webb

Visste du att?

Vissa topp-viner säljs enbart på plats hos Von Winning i Deidesheim. De kallas OTC-viner (over the counter).