Möt producenten: Weingut Schwedhelm

Skrivet av: Eva Kallenberg

I Zellertal finns några av Pfalz svalaste vingårdslägen. Här i de norra delarna av den tyska vinregionen jobbar två bröder tillsammans med att skapa slanka och mineraldrivna viner under det välklingande namnet Schwedhelm.

Det är inte bara vinerna från Schwedhelm som är slanka. Det är även vinbönderna. Två rödblonda resliga bröder med vikingablod i ådrorna som har gått i föräldrarnas fotspår, även om det är i en helt ny riktning och det heller inte var tanken från början.

– Att vi skulle ta över vingården var inget som föräldrarna krävde. Vi bestämde oss först när vi hade gått ut skolan. Jag tror att det bästa sättet att bli framgångsrik i livet är att du verkligen älskar det du gör och för oss är vinmakning också en hobby och en passion, berättar Georg Schwedhelm.

Brödernas efternamn har en koppling till de svenska ättlingar som kom till Tyskland under det trettioåriga kriget för att slåss. Som en blinkning till det svenska arvet har Weingut Schwedhelm skapat kollektionen ”Alter Schwede” på deras bascuvéer. Alla med en unik viking på etiketten.

Zellertal trendar

Zellertal – som ligger nära gränsen till Rheinhessen i norr – är kanske en av de mest intressanta delarna av Pfalz ur ett historiskt perspektiv. Här på gränsen till Rheinhessen har man gjort vin sedan urminnes tider, närmare bestämt sedan 700-talet, och trakterna var tidigt välbesökta av pilgrimer. Området bjuder också på unik geografi. Wotanfels, en 8 meter hög kalkstensformation och som tidigare var en keltisk kultplats, är ett exempel som förstärker det redan mytiska intrycket av regionen.

Även ur ett klimatperspektiv är Zellertal intressant. Landskapet här är öppet och böljande och dalen – som ligger vid sidan av den tyska vinvägen ”Deutsche Weinstrasse” – har skog (Odenstal) på den ena sidan och en höjd (Donnersberg) på den andra.

Jorden domineras av kalksten och lera och det egna mikroklimatet  ger perfekta förhållanden för mineraldrivna viner. Det svalare läget med vinodlingar på högre altitud lockar nu dessutom nya investerare till området, som återigen trendar efter en tid med lägre anseende.Från sött till torrt

Bröderna Schwedhelms utvecklingen av vingården sedan de tog över 2006 har varit minst sagt omvälvande. Från ett enklare vineri med billigare och sötare viner till en verksamhet med en mycket mer modern vinmakning och med fokus på hög kvalitet på arbetet i både vingården och i källaren. Målet är att göra terroirdrivna torra viner. Den vinstil som de själva föredrar.

Den nya inriktningen har också inneburit färre druvsorter. På deras idag 18 hektar dominerar riesling och burgunderdruvorna (chardonnay, spätburgunder och weissburgunder), även om det fortfarande odlas en mindre del sauvignon blanc, silvaner och scheurebe.

Scheurebe är en tysk grön druvsort som är en ny korsning mellan riesling och bukettrebe. Den mognar sent, är högavkastande och känslig för mjöldagg. Druvan ger gyllengula vita viner med fruktig syra och en rieslingliknande, raspig smak med aromer av tropiska frukter och svarta vinbär.

Gynnsam framtid för svalodlat

Vingårdens högt belägna odlingar ligger i sluttningar med många soltimmar. Här är det torrt och blåsigt och närheten till Pfalz högsta berg bidrar till att det sällan regnar. Det i sin tur innebär att vinrankorna måste rota sig djupt ner i den kalkrika jorden för att få vatten. De här unika förutsättningarna – tillsammans med bröderna Schwedhelms gemensamma ambitioner – ger precisa, eleganta och mineraldrivna viner och Georg Schwedhelm menar att klimatförändringarna därför inte är en omedelbar utmaning för dem.

För framtiden handlar det snarare om att fortsätta utveckla vinerna i samma riktning och att skapa viner som håller över tid.

– Vårt fokus ligger på att göra viner som bär på platsens karaktärer. Vi vill att våra flaskor ska smaka Zellertal, säger Georg Schwedhelm.

Foto: Weingut Schwedhelm

Fakta: Weingut Schwedhelm

Producenter: Stephan Schwedhelm (vinmakare och oenolog) och Georg Schwedhelm (vinmakare och ekonom med ansvar för försäljning och distribution)
Intressen: Förutom vinmakning (!) även fotboll. När det finns tid spelar Georg dessutom själv fotboll, medan Stephan gillar att köra motorcykel.
Var: Zell (Klosterhof) i Zellertal, norra Pfalz i Tyskland
Odlingsareal: 18 hektar
Produktion: 140 00 flaskor. Utöver vin tillverkas även destillerade och alkoholfria drycker.
Druvor: Riesling (40%), chardonnay, spätburgunder/pinot noir och weissburgunder/pinot blanc (40%) samt sauvignon blanc, scheurebe och silvaner
Besök: Weingut Schwedhelm har ett modernt stilrent vinotek med en spektakulär utsikt över dalen som har öppet för besökare.
Övrigt: Under perioden 2013-2017 deltog bröderna i ”VDP Pfalz's Spitzentalente program for young winemakers”. De är också medlemmar i Forum Pfalz (Pfalzproducenter med fokus på kvalitetsviner).

Mer info om producenten finns på deras webb

Nyfiken på vinerna?

Cavarosa wine direktimporterar Schwedhelms viner till Sverige. De jobbar med blandlådor i kampanjer där vinerna från Zellertal ibland ingår. Det kan även finnas flexibilitet för specialfrakter, så ta gärna kontakt vid intresse.

Läs mer här